Redactie ABM Financial News - Woensdag 28 december 2016, 11:41 uur

De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend dicht bij de slotstanden van dinsdag. Rond de klok van half elf, daalde de AEX 0,1 procent naar 483,34 punten, terwijl de AMX juist 0,1 procent bijschreef en de AScX 0,5 procent won.


Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van een rustige ochtend. "Ik had niets anders verwacht en heel veel spektakel zal er ook niet komen", aldus Vermeulen over de laatste handelsdagen van het jaar. Op individueel fondsniveau viel voor de vermogensbeheerder de koerswinst van ArcelorMittal op. Vermeulen sprak van een herstel, nadat het aandeel er enkele dagen wat minder goed bij lag.

Ook de koersdaling van NN Group bleef niet onopgemerkt voor Vermeulen. "De koers is aardig opgelopen in de nasleep van de overname van Delta Lloyd en het aandeel doet vandaag een stapje terug."

Volgens de vermogensbeheerder breken er volgend jaar spannende tijden aan in het licht van het presidentschap van Donald Trump en de verkiezingen in diverse Europese landen, waaronder Nederland. "Desondanks is de stemming niet negatief en voorzie ik een goed beursjaar in 2017."

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in het Italiaanse consumenten- en ondernemersvertrouwen over december. Het vertrouwen onder consumenten steeg, terwijl het ondernemersvertrouwen afnam. Verder bleken de detailhandelsverkopen in Spanje in november te zijn gestegen met 3,3 procent op jaarbasis. In oktober stegen de detailhandelsverkopen in de vierde economie van de eurozone met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Vanuit Japan kwamen cijfers over de industriële productie, die in november met 1,5 procent steeg op maandbasis, terwijl de detailhandelsverkopen in dezelfde maand met 1,7 procent stegen ten opzichte van een jaar eerder.

Later op de dag staan de aanstaande woningverkopen over november in Amerika op de rol.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 54,10 dollar, terwijl een februari-future Brent ook 0,4 procent hoger bewoog op 56,30 dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0439. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0456 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0461 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 2,2 procent bijschreef. Verder koerste oliedienstverlener SBM Offshore in het licht van stijgende olieprijzen 0,9 procent hoger. Vopak werd 0,6 procent meer waard.

Onder de hoofdfondsen gaf NN Group juist 1,6 procent prijs, terwijl Heineken 0,7 procent verloor.

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,3 procent, gevolgd door Intertrust dat eveneens 2,3 procent meer waard werd. TomTom steeg met 1,1 procent.

In de AMX bleek Air France-KLM de gebeten hond met een verlies van 1,4 procent en kon ook Wereldhave met een min van 0,8 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 3,9 procent, terwijl Stern Groep 0,8 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Coca-Cola European Partners koerste 0,2 procent lager. Het aandeel noteert vandaag ex-dividend.

Leren beleggen

Live koersen