Redactie ABM Financial News - Dinsdag 27 december 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs koerste gedurende de ochtend fractioneel hoger. Rond de klok van 11 uur won de AEX 0,1 procent op 483,36 punten, terwijl de AMX 0,3 procent steeg en de AScX 0,5 procent bijschreef.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat de handelsochtend gekenmerkt werd door weinig nieuws. "Dat zal deze week ook nog wel blijven", aldus Nijkamp, die evenwel stelde dat er ook bij weinig nieuws grote bewegingen kunnen zijn.

Verder kwam er afgelopen weekend volgens Nijkamp veel nieuws over de bankensector, waarbij het waarschijnlijk lijkt dat de Italiaanse Banca Monte dei Paschi staatssteun krijgt. Daarnaast schikten Deutsche Bank en Credit Suisse met Amerikaanse autoriteiten over de verkoop van rommelhypotheken. Nijkamp stelde dat de bankenaandelen evenwel niet eenzijdig reageerden op deze berichtgeving.

Vooruitblikkend sluit Nijkamp niet uit dat 2017 een onrustig jaar zal worden. Zo staan er diverse Europese verkiezingen op de rol en is het vooralsnog onduidelijk hoe het beleid van de Europese Centrale Bank zich zal ontwikkelen. "Dit zijn vooralsnog de redenen waarom de Europese beurzen zo achter zijn gebleven op de Amerikaanse financiële markten", aldus de vermogensbeheerder. Nijkamp merkte op dat beleggers al wel rekening houden met deze onzekere factoren.

Op de laatste handelsdagen van 2016 zullen beleggers het moeten stellen met enkele macro-economische cijfers, terwijl de bedrijfsagenda feitelijk leeg is. Dinsdag komen er uit Amerika nog de S&P Case-Shiller huizenprijsindex en het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board en op woensdag de aanstaande huizenverkopen. Donderdag krijgt de markt inzicht in de groothandelsvoorraden, de handelsbalans en de wekelijkse olievoorraden. Vrijdag wordt de week afgesloten met de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago.

Ruwe olie werd dinsdag duurder. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 53,17 dollar, terwijl een februari-future Brent juist 0,1 procent lager bewoog op 55,15 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0451. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0450 en bij het slot in Amsterdam stond er eveneens een stand van 1,0450 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 16 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 1,4 procent meer waard werd. Boskalis steeg 0,6 procent, terwijl NN Group 0,5 procent won. Randstad steeg 0,6 procent. De Nederlandse uitzendmarkt bleek in de afgelopen weken wederom gegroeid en bovendien in een iets hoger tempo dan in de vorige periode. Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector nam in periode 12, die liep van week 45 tot en met 48 van dit jaar, met 7 procent op jaarbasis op. De omzet steeg in dezelfde periode met 8 procent.

Onder de hoofdfondsen bleek ArcelorMittal de gebeten hond met een verlies van 1,3 procent en ook ING Groep kon met een min van 0,8 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,7 procent, gevolgd door OCI dat 1,5 procent meer waard werd. BAM Groep steeg 1,3 procent.

ASR Nederland bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 0,9 procent, terwijl Air France-KLM 0,6 procent verloor.

Onder de kleinere fondsen steeg BinckBank met 2,1 procent, terwijl Advanced Metallurgical Group 0,7 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Source Group won 11,4 procent. Source Group en HeadFirst bereikten dinsdag een overeenstemming over de fusie van de twee bedrijven, waarbij de combinatie de naam HeadFirst Source Group zal gaan dragen. De fusie komt technisch tot stand middels de verwerving van 100 procent van de aandelen van HeadFirst Houdstermaatschappij en 100 procent van de aandelen van Designated Professionals. Voor Headfirst betaalde Source 30 miljoen euro en voor Designated Professionals werd 3 miljoen euro neergeteld.

Leren beleggen

Live koersen