Redactie ABM Financial News - Donderdag 8 december 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht hoger. De AEX won 0,3 procent op 463,33 punten, terwijl de AMX 0,2 procent hoger koerste en de AScX 0,4 procent bijschreef.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer zijn de ogen vooral gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later in de middag. Volgens Nijkamp gaat de markt niet uit van een aanpassing van het rentetarief, maar wel van een verlenging van het opkoopprogramma (QE) met zes maanden, waardoor rentes in de eurozone laag blijven.

Volgens de vermogensbeheerder wordt het voor de ECB “steeds moeilijker” om een centraal beleid te voeren voor heel Europa. “Frankrijk en landen in het zuiden van Europa zijn gebaat bij de huidige lage rente, terwijl een hogere rente voor Nederland niet verkeerd zou zijn”, aldus Nijkamp. Volgens de vermogensbeheerder heerst er hierdoor binnen de ECB onderling veel onenigheid.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in november in een hoger tempo zijn gestegen dan in de voorgaande maand. In november namen de prijzen op jaarbasis toe met 0,6 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,4 procent in oktober en 0,1 procent in september. Verder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland in november flink steeg vergeleken met oktober.

Naast het rentebesluit door de Europese Centrale Bank, kijken beleggers ook nog uit naar de wekelijkse steunaanvragen uit de Verenigde Staten.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 50,04 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 53,51 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0799. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0755 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 13 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van RELX dat 1,6 procent bijschreef, nadat de Brits-Nederlandse uitgever liet weten voor 100 miljoen Britse pond aan eigen aandelen in te kopen tussen 1 januari 2017 en 20 februari 2017. ArcelorMittal schreef 1,5 procent bij, evenals Altice.

Onder de hoofdfondsen moest SBM Offshore de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,1 procent. De oliedienstverlener verlaagde zijn verwachtingen voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor dit jaar met 30 miljoen dollar en boekt voor 90 miljoen dollar aan eenmalige lasten. In het lopende boekjaar voorziet het bedrijf nu een bedrijfsresultaat (EBITDA) van circa 720 miljoen dollar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de winstwaarschuwing “weinig schokkend”. KBC Securities stelde zelfs het koersdoel voor SBM opwaarts bij van 16,70 naar 17,50 euro. Volgens analist Dirk Verbiesen blijft het kasstroom-profiel van SBM Offshore onverminderd sterk, met name ondersteund door bijdragen van de Lease & Operate divisie. Verder daalde Vopak met 1,5 procent.

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,5 procent, gevolgd door IMCD met 1,8 procent. TomTom zal de langdurige samenwerking met Pitney Bowes uitbreiden. De locatiegegevens van TomTom zullen door Pintey Bowes worden gebruikt om zijn positie als leverancier van intelligente bedrijfslocaties te versterken. Sligro Food Group koerste 1,4 procent hoger.

PostNL was de gebeten hond met een verlies van 1,4 procent. Bpost besloot om niet verder te gaan met het bod op PostNL, nadat het Nederlandse postbedrijf het laatste en definitieve overnamebod van de Belgische sectorgenoot naast zich neer had gelegd. Barclays verlaagde daarnaast het advies voor het postbedrijf van Gelijkgewogen naar Onderwogen, waarbij het koersdoel omlaag ging van 3,80 naar 3,70 euro.

Ook Corbion kon met een min van 1,3 procent niet in het groen komen.

BE Semiconductor Industries verloor 0,5 procent na een adviesverlaging door Theodoor Gilissen Bankiers.

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug met 2,7 procent. Het biofarmaceutisch bedrijf maakte vandaag bekend dat het studieontwerp van de huidige fase IIa-SAPHIR-studie die PQ912 met placebo vergelijkt, donderdag zal worden voorgesteld als een postersessie op een bijeenkomst in San Diego in de Verenigde Staten. Ordina daalde 1,2 procent.

Kiadis Pharma gaf eveneens 1,2 procent prijs, nadat topman Manfred Rüdiger aankondigde te vertrekken per 1 april 2017 als CEO. Rüdiger zwaaide de afgelopen vijf jaar de scepter bij Kiadis Pharma en wordt opgevolgd door Arthur Lahr, die tevens operationeel directeur wordt van het bedrijf.

Onder de lokaal genoteerde aandelen won Pharming Group 2,3 procent, na afronding van de terugkoop van de Noord-Amerikaanse rechten voor Ruconest. De afronding van de terugkoop volgt op de afronding van de financiering van de rechten afgelopen woensdag. Voor die financiering maakte Pharming gebruik van drie financiële instrumenten en een claimemissie. Dit leverde een totaalbedrag op van 104 miljoen euro, voor kosten.

Leren beleggen

Live koersen