Redactie ABM Financial News - Donderdag 29 december 2016, 13:24 uur

Het aandeel ArcelorMittal beleefde in 2016 een heftige achtbaanrit, wat uiteindelijk resulteerde in de beste prestatie onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Per saldo steeg de koers in het afgelopen jaar met 81,4 procent.

Het jaar ging nog in mineur van start, toen de staalreus tegelijk met de presentatie van dieprode cijfers over 2015 een enorme aandelenemissie aankondigde. Naast de uitgifte van 1,26 miljard nieuwe aandelen voor 2,20 euro per aandeel met een totale waarde van omgerekend 3 miljard dollar, kondigde het bedrijf de verkoop aan van een belang van 35 procent in het Spaanse Gestamp voor 1 miljard dollar. Volgens Goldman Sachs zou er na deze maatregelen voldoende liquiditeit zijn om "vele jaren" aan de verplichtingen te voldoen.

Financieel directeur Aditya Mittal oordeelde in het begin van het jaar al dat de bodem in de staalindustrie eind 2015 was bereikt. De CFO rekende daarbij op een stijging van de staalprijzen, maar wel met de hulp van maatregelen door Europa en Amerika tegen de toenemende import van goedkoper staal afkomstig uit China.

China is zowel de grootste afnemer als de grootste producent van staal ter wereld en daarmee cruciaal voor de mondiale staalmarkten. Wanneer de economie afkoelt en de capaciteit niet evenredig wordt teruggebracht, dumpen de Chinezen hun staal goedkoop in de rest van de wereld, met lagere prijzen tot gevolg.

De implementatie van anti-dumpingsmaatregelen tegen China in de Verenigde Staten en Europa zorgde gedurende het jaar voor een flinke duw in de rug voor staalprijzen en daarmee voor de winstmarges van onder andere ArcelorMittal. Behalve een verbetering van de staalprijzen, lijkt ook de Chinese staalmarkt zelf verbetering te tonen. Analisten van Macquarie stelden dat er sprake was van een "breed gedragen verbetering van de vraag en het sentiment". Dit geeft volgens de marktvorsers aan dat de vraag naar grondstoffen ook robuust zal blijven.

De winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelde ArcelorMittal bovendien duidelijk in de kaart, zo meenden analisten van Morgan Stanley. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank ligt er een stijgende vraag in Amerika in het verschiet, nu er onder de nieuwe president waarschijnlijk meer zal worden geïnvesteerd in infrastructuur. De zakenbank denkt dat de vraag in de komende tien jaren met 20 procent zal toenemen.

Ondanks de enorme koerswinst, kwam er medio december een smet op de prestaties van ArcelorMittal. UBS verlaagde het advies van Kopen naar Verkopen en toonde zich somber over 2017.

De analisten verwachten dat de marges in de staalsector volgend jaar in het licht van dalende grondstofprijzen met maar liefst 17 procent kunnen krimpen. Bovendien zullen de staalvoorraden stijgen en komt er naar verwachting circa vier miljoen ton aan extra staal de markt op, omdat tijdelijk gesloten fabrieken weer operationeel worden. Dit zal de winstgevendheid van Europese staalproducenten onder druk zetten, aldus de marktvorsers van de Zwitserse grootbank.

Leren beleggen

Live koersen