Redactie ABM Financial News - Vrijdag 2 december 2016, 17:04 uur

De groei van het aantal banen van de Verenigde Staten over november is goed genoeg voor de Federal Reserve om in december de rente te verhogen, maar geeft geen aanleiding om na de laatste monetaire vergadering nu haast te maken met een vervolg van opwaartse bijstellingen. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegenover ABM Financial News in reactie op het arbeidsrapport.


"Voor de Federal Reserve is het zogeheten momentum met dit cijfer goed, maar het past ook goed bij de eerder uitspraak van voorzitter Janet Yellen dat er nog 'enough room to run' bestaat", aldus Marey.

"De daling van het uurloon op maand- en op jaarbasis is in die zin opmerkelijk, dat het onder andere illustreert dat het met de spanning op de arbeidsmarkt nog meevalt", aldus de marktanalist. "Er zijn veel deeltijdbanen omgezet in voltijdsbanen en de mensen die het daarbij betreft hebben nog geen ruimte om looneisen te stellen", aldus Marey. Het gemiddeld uurloon van de Amerikaanse werknemer daalde met 0,1 procent en hiervoor was de verwachting een stijging met 0,2 procent.

In november kwam de banengroei uit op 178.000. De verwachting lag op een groei met 180.000. In oktober stond de teller op 142.000 extra banen, een neerwaartse bijstelling met 19.000 banen. Het cijfer over september kreeg een opwaartse bijstelling van 17.000 banen van eerder gemelde 191.000 naar 208.000 banen.

De werkloosheid daalde van 4,9 procent naar 4,6 procent waar 4,9 procent was voorzien.

Leren beleggen

Live koersen