Redactie ABM Financial News - Maandag 19 december 2016, 13:09 uur

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar mogelijke benadeling van Nederlandse kopers van auto's van Volkswagen. Dit maakte de organisatie maandag bekend.

De ACM gaat daarbij op verzoek van de Consumentenbond onderzoeken of de Duitse autofabrikant door het gebruik van aangepaste software bij dieselauto’s de consumentenregels heeft overtreden.

"We weten nog niet precies welke partijen we in het onderzoek gaan betrekken, maar de nadruk zal liggen op het belang van de Nederlandse consument", zei woordvoerder Saskia Bierling desgevraagd tegen ABM Financial News. Ze denkt dat in ieder geval de rol van de fabrikant en wellicht ook van importeur Pon in het onderzoek zullen worden betrokken.

In Nederland zijn 160.000 auto’s aan consumenten verkocht waarin software was geïnstalleerd die emissietests kon manipuleren, zo heeft Volkswagen volgens ACM verklaard. De Consumentenbond vraagt in een handhavingsverzoek om te onderzoeken of deze consumenten zijn misleid bij de aankoop van hun auto. De ACM geeft nu gehoor aan dit handhavingsverzoek.

De ACM gaat onderzoeken of er sprake is van een overtreding van consumentenwetgeving, zoals de Wet Oneerlijke Handelspraktijken. Naar verwachting wordt het onderzoek in de eerste helft van 2017 afgerond.

Leren beleggen

Live koersen