Redactie ABM Financial News - Dinsdag 6 december 2016, 16:11 uur

ABN AMRO heeft dinsdag zijn advies voor Delta Lloyd verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel bleef staan op 5,25 euro.


De bank ziet een relatief grote kans dat het huidige overnamebod van NN Group slaagt, op 5,30 euro, terwijl een verhoging tot 5,80 of 6,00 euro een vergelijkbare kans krijgt toegewezen. Als de deal met NN afketst kan het aandeel weer dalen tot 4,00 euro.

De scenario's leverden een gewogen gemiddelde voor het koersdoel op van 5,25 euro.

De kostensynergieën van de overname zouden uitkomen op 145 miljoen euro. Als NN Group de huidige aandelenkoers van 5,50 euro zou betalen zou dit 60 procent van de kostenvoordelen opsouperen. Dat betekent dat er maar weinig ruimte is voor een hoger bod van NN, concludeerde ABN AMRO.

Een andere reden om het bod niet te verhogen is dat de Solvency II-kapitaalbuffer relatief zwak is, vergeleken met die van andere verzekeraars, zei analist Cor Kluis van ABN AMRO. Dat is zeker het geval als je een meer realistische UFR-rekenrente toepast, van 2,7 procent. ABN AMRO komt dan op een ratio van 133 procent, tegen respectievelijk 204, 221 en 200 procent voor sectorgenoten ASR, NN en Ageas.

Als de ook achtergestelde obligaties niet meetellen, blijkt de buffer van Delta Lloyd een van de zwakste van het land. Alleen Aegon deed het dan slechter.

Volgens Kluis moet NN kiezen tussen het inkopen van eigen obligaties tegen 0,9 keer de boekwaarde of het overnemen van aandelen Delta Lloyd voor 1,3 keer de boekwaarde.

Andere potentiële bieders komen uit Azië, maar hebben nog niets van zich laten horen. Kluis verwees naar het Chinese Anbang. Dat name eerder al de verzekeringstak van SNS Reaal over. Ook een kans maakt nog het Taiwanese Fubon, dat nu al grootaandeelhouder is van Delta Lloyd.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Delta Lloyd 0,8 procent lager op 5,45 euro.

Leren beleggen

Live koersen