Redactie ABM Financial News - Dinsdag 27 december 2016, 13:13 uur

Het aantal faillissementen komt dit jaar naar verwachting uit rond de 5.100 en dat is een afname op jaarbasis van 15 procent. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het ING Economisch Bureau.


In alle sectoren, behalve de zorg, was sprake van een daling van het aantal faillissementen in 2016, waarbij de grootste afname waarneembaar was in de bouw. In deze sector lag het aantal faillissementen dit jaar bijna een derde lager dan in 2015. De daling is volgens ING Economisch Bureau te danken aan de grote dynamiek op de woningmarkt vanwege de aantrekkende economie en de lage rente, als ook een stijging van de koopkracht.

Dat het aantal faillissementen in 2016 steeg in de zorg heeft te maken met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen. Wel was dit jaar sprake van een voorzichtig herstel, volgens het ING Economisch Bureau.

In 2016 gingen verder minder eenmanszaken failliet. Hoewel het aantal eenmanszaken in 2016 56 procent hoger lag dan in 2008, daalde het aantal faillissementen over die periode met 18 procent. Bijna 90 procent van de faillissementen dit jaar komt voor rekening van bedrijven & instellingen. Ten opzichte van 2008 steeg het aantal bedrijven en instellingen dat failliet ging met 16 procent.

Faillissementen in 2017 weer op niveau van voor de crisis

Dankzij de verbeterde economische omstandigheden en een versterking van de financiële positie van bedrijven, voorziet ING Economisch Bureau dat het aantal faillissementen in 2017 voor het vierde jaar op rij afneemt. De verwachte daling van 10 procent zou bovendien betekenen dat het aantal faillissementen volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis uitkomt. Wel is de daling volgend jaar naar verwachting minder sterk omdat het herstel na de economische crisis is uitgewerkt en meer risico's zijn voor bedrijven vanwege de digitalisering.

Leren beleggen

Live koersen