Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 november 2016, 17:38 uur

De voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, heeft in haar verklaring tegenover een speciaal comité van het Congress herhaald wat de Fed bij zijn laatste beleidsvergadering ook al zei, namelijk dat een renteverhoging binnenkort een mogelijkheid is, als nieuwe data de vooruitgang in de economie bevestigen. Dit bleek donderdag uit de integrale verklaring van de voorzitter die de Fed een paar uur voor haar getuigenis vrijgaf.

"Tijdens onze [monetaire] bijeenkomst eerder deze maand, oordeelde het comité dat de argumenten voor een renteverhoging weer sterker zijn geworden en dat zo'n verhoging relatief snel gerechtvaardigd kan zijn als de inkomende data verder bewijs geven van een aanhoudende voortgang richting de doelen van het comité", aldus Yellen.

De centraal bankier gaf daarbij aan dat de economie van de Verenigde Staten verdere vorderingen heeft geboekt met een banengroei die weliswaar wat vertraagde, maar nog altijd boven het geraamde niveau is waarop nieuwe werknemers de markt betreden.

In haar verklaring herhaalde Yellen ook dat het proces van renteverhogingen geleidelijk zal verlopen om zo maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit te ondersteunen.

Over de verkiezingen, de uitslag daarvan en de eventuele consequenties daarvan werd niet gerept.

Leren beleggen

Live koersen