Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 november 2016, 16:19 uur

Verzekeraar NN Group heeft in het derde kwartaal naar verwachting fors minder winst geboekt door lagere inkomsten bij het Nederlandse levenbedrijf, terwijl de sterke buffer iets verzwakte door de gevolgen van Brexit in juni. Dit blijkt uit een consensusverwachting die werd opgesteld door de verzekeraar.

De aandacht van beleggers zal ook uitgaan naar de poging van de verzekeraar om Delta Lloyd over te nemen. De Amsterdamse sectorgenoot erkende de noodzaak van consolidatie in de krimpende Nederlandse levensverzekeringensector. Topman Van der Noordaa zei woensdag open te staan voor de synergie- en kapitaalvoordelen van een fusie. Alleen wil Delta Lloyd wel een "substantieel hoger" bod dan de 5,30 euro per aandeel die NN heeft geboden.

Onduidelijk is wanneer Delta Lloyd aan NN inzage geeft in de boeken. Dat laatste is volgens een woordvoerder nodig NN is om tot een betere waardebepaling te komen.

De nettowinst van NN zal naar verwachting in het derde kwartaal zijn uitgekomen op 226 miljoen euro, bijna een derde lager dan de 329 miljoen euro van een jaar eerder. De daling was vooral het gevolg van fors lagere inkomsten bij het Nederlandse levenbedrijf, die op jaarbasis daalden van 267 miljoen naar 164 miljoen euro.

Hierdoor kwam ook het operationele groepsresultaat van de voortgezette activiteiten bijna 100 miljoen euro lager op op 297 miljoen euro, verwachten de analisten.

Het Nederlandse schadebedrijf deed het iets beter, maar in Europa was het resultaat van het verzekeringsbedrijf weer licht lager dan een jaar eerder, volgens de ramingen.

Bij het schadebedrijf kwam de gecombineerde kosten-en-claims naar verwachting uit op een neutrale 100,0 procent, nadat een jaar eerder en een kwartaal eerder verlieslatende ratio's van respectievelijk 106 procent en 104 procent gemeld waren.

De Solvency II-ratio van NN daalde volgens de analisten per eind september naar 239 procent. Ultimo juni was dit nog 252 procent. Woensdag rapporteerde Delta Lloyd ook al een forse daling van de kapitaalbuffer, tot een veel lager niveau van 156 procent, door de ongunstige marktbewegingen en een minder positieve impact van de volalitity adjuster, na aanpassing van de kapitaalregels door toezichthouder EIOPA.

Het eigen vermogen van NN Group bleef naar verwachting exact gelijk aan het niveau van juni, op 25,2 miljard euro.

Het aandeel NN Group noteerde woensdagmiddag 0,7 procent hoger op 29,71 op een rood Damrak. Donderdag voorbeurs worden de kwartaalcijfers bekend gemaakt.

Leren beleggen

Live koersen