Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 november 2016, 16:21 uur

De wereldwijde luchtvaartsector heeft een solide derde kwartaal achter de rug, net als in het tweede kwartaal het geval was. Dit bleek woensdag uit het maandelijkse rapport van branchevereniging IATA.

De organisatie zag echter ook tekenen die, net als eerder, erop wijzen dat de winstgevendheid van de sector zijn hoogtepunt achter zich heeft. De omstandigheden beloven uitdagender te worden volgens IATA.

Uit de door de brancheorganistie onderzochte financiële resultaten van luchtvaartmaatschappijen bleek dat de winstgevendheid en de kasstromen zich net als in het tweede kwartaal stabiel hebben ontwikkeld.

IATA zei dat de EBIT marge van 29 onderzochte luchtvaartmaatschappijen daalde van 16,0 procent in het derde kwartaal van 2015 naar 15,1 procent afgelopen kwartaal. In Noord-Amerika daalden de marges vanwege de volatiele brandstof- en arbeidskosten. In de Azië verbeterden de marges echter en in Europa was de ontwikkeling vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder.

Wereldwijd stegen de aandelen van luchtvaartmaatschappijen met 3,6 procent in oktober. De index voor Noord-Amerikaanse maatschappijen nam toe met 6,4 procent, terwijl in Azië er sprake was van een daling van 1,5 procent. In Europa stegen de luchtvaartaandelen met 1,4 procent, maar was sinds begin dit jaar sprake van een daling van 28 procent.

Leren beleggen

Live koersen