Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 november 2016, 14:58 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag vermoedelijk af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor opening tot 0,1 procent in het groen.


"De belangrijkste gebeurtenis vandaag is Janet Yellen die een getuigenis afgeeft over de economische vooruitzichten", zei analist Mati Greenspan van eToro.

Yellen herhaalde wat de Fed bij zijn laatste beleidsvergadering ook al zei, namelijk dat een renteverhoging binnenkort mogelijk is als nieuwe data de vooruitgang in de economie bevestigen.

"Handelaren hebben al een renteverhoging in december ingeprijsd. De vraag gaat nu over het tempo van de toekomstige renteverhogingen. Sommige analisten hebben het nu zelfs over drie renteverhogingen in 2017", voegde Greenspan toe.

Een uur voor opening werd ook bekend dat de consumentenprijzen op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen. Deze stijging was ook voorzien. De kerninflatie op maandbasis bedroeg 0,1 procent.

Steunaanvragen bleken in de afgelopen week met 19.000 te zijn gedaald en de Philadelphia Federal Reserve zei dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia in november verder is toegenomen, maar wel in een iets lager tempo.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 46,14 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 47,21 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0688. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0694 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0743 op de borden.

Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg flink, met ruim 25 procent, maar het aantal afgegeven bouwvergunningen liet slechts een fractionele toename zien.

Bedrijfsnieuws

Wal-Mart boekte in het afgelopen kwartaal een lager bedrijfsresultaat op een licht gestegen omzet. Het in omzet gemeten grootste retailconcern ter wereld realiseerde op jaarbasis een 0,7 procent hogere kwartaalomzet van 118,2 miljard dollar, maar tegen constante valutaverhoudingen viel de omzet zelfs 2,5 procent hoger uit. Wal-Mart scherpte de winstverwachting voor het hele jaar aan naar een aangepaste winst per aandeel in de bandbreedte van 4,20 tot 4,35 dollar per aandeel. Eerder rekende het Amerikaanse concern op 4,15 tot 4,35 dollar per aandeel. In de elektronische handel voorbeurs daalde het aandeel Wal-Mart met 3,1 procent.

Staples maakte resultaten bekend over het derde kwartaal waarin zowel de winst als de omzet daalde. Staples verwacht ook in het vierde kwartaal een omzetdaling op jaarbasis te boeken en exclusief bijzondere posten een winst per aandeel in de bandbreedte van 0,23 tot 0,26 dollar. De verkoper van kantoorartikelen wil in 2016 tenminste 50 winkels in Noord-Amerika sluiten en onderzoekt de strategische opties voor zijn Europese operaties. Positief was dat Staples verwacht dit jaar een vrije kasstroom te genereren van 700 miljoen dollar, 100 miljoen dollar meer dan aanvankelijk voorzien.

Best Buy boekte in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst. De omzet steeg van 8,8 miljard naar 8,9 miljard dollar. Best Buy ging bij de cijfers over het tweede kwartaal al uit van een omzet tussen de 8,8 en 8,9 miljard dollar. "Voor het aankomende koopseizoen hebben we doortastende promotiestrategie klaar staan", liet CEO Hubert Joly in een toelichting aan zijn aandeelhouders weten. Het aandeel steeg sterk voorbeurs met bijna 8 procent.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent lager op 2.176,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 18.868,14 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 5.294,58 punten.

Leren beleggen

Live koersen