Redactie ABM Financial News - Maandag 21 november 2016, 14:54 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond een half uur voor opening van de handel in New York 0,2 procent in het rood.

Op macro-economisch vlak stond er maandag in de Verenigde Staten erg weinig geagendeerd, met als enige agendapunt de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober. Die kwam uit op 0,08 negatief tegen 0,23 negatief in september met verbetering in alle vier de categorieën, die overigens wel in negatief territorium bleven.

De toespraak van de vice-voorzitter van de Federal Reserve, Stanley Fischer, voor de zogeheten Council on Foreign Relations leverde geen commentaar op het monetaire beleid van de centrale bank op. Fischer sprak van een redelijk goede ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Fiscale maatregelen kunnen in zijn optiek een impuls voor de productiviteit zijn.

De olieprijs zit vandaag in de lift na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Peru. "Of een overeenkomst [over olie productiebeperking] wordt bereikt kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar er is een grote waarschijnlijkheid dat dit zal gebeuren", zo citeerde de Amerikaanse zakenzender CNBC Poetin. Dit weekend zei de Iraanse minister van Olie ook al dat hij aan het einde van deze maand rekent op een akkoord in Wenen over een productieverlaging.

Olie noteerde maandag stevig in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 2,7 procent naar 47,62 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 2,8 procent duurder werd op 48,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0594 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0588 op de borden.

Naast de toespraak van Fischer, kan ook de rede van de voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank voor het Europees Parlement in Straatsburg aan het einde van de middag nog van belang zijn voor het muntpaar euro/dollar.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Tyson Foods daalde in het afgelopen kwartaal, terwijl de nettowinst opliep. Beide cijfers bleven achter bij de verwachtingen. Tyson ziet CEO Donnie Smith vertrekken en opgevolgd worden door Tom Hayes. Het aandeel Tyson noteerde maandag in de elektronische handel voorbeurs meer dan 11 procent.

Citigroup zal voor nog eens 1,75 miljard dollar aan extra aandelen inkopen, bovenop het lopende programma ter waarde van 8,6 miljard dollar. Inclusief het dividend keert Citi dit jaar meer dan 12 miljard dollar uit aan aandeelhouders. Het aandeel opent vermoedelijk bijna een procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.181,90 punten. De Dow Jones index eindigde ook 0,2 procent in het rood op 18.867,93 punten en technologiebeurs Nasdaq zakt op het slot eveneens 0,2 procent naar 5.321,51 punten.

Leren beleggen

Live koersen