Redactie ABM Financial News - Maandag 28 november 2016, 14:54 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor opening van de handel tot 0,2 procent in het rood.

"Nu beleggers terugkeren na de Thanksgiving vakantie, lijkt Wall Street de nieuwe week lager te beginnen", zei ADS Securities in een vooruitblik. Vorige week donderdag was Wall Street dicht vanwege de viering van Thanksgiving en vrijdag waren de Amerikaanse beurzen slechts een halve dag open vanwege Black Friday.

De markt kijkt vandaag hoe koopbereid de Amerikaanse consument is op Cyber Monday. Op Black Friday was er meer winkelend publiek op de been, maar door grote kortingsacties lagen de uitgaven wel iets lager dan vorig jaar. Gemiddeld spendeerden Amerikanen afgelopen weekend 289 dollar per persoon, tegenover net geen 300 dollar vorig jaar, zo berekende zakenzender CNBC.

Volgens ADS Securities is de lagere opening vooral het gevolg van zorgen over de uitkomst van de bijeenkomst van het oliekartel OPEC deze week in Wenen. De olieproducenten gaan proberen om een voorlopig akkoord over een productiebeperking definitief te krijgen, maar in de financiële markten bestaan twijfels of dit wel zal lukken.

Ook aandelenmarkten in Azië en Europa gaan omlaag vanwege de verwachting dat de olieproducenten geen overeenkomst bereiken.

Olieprijzen noteerden maandagmiddag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent hoger op 46,42 dollar per vat en een januari-future Brent stond 0,8 procent in het groen op 47,61 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0586. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag om 19.00 uur stond er een stand van 1,0602 op de borden.

De macro-economische agenda is maandag leeg. De OESO zei in een rapport dat de beleidsplannen van de Amerikaanse president Donald Trump een stevige impuls kunnen betekenen voor de wereldeconomie. De organisatie verhoogde de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor 2017 van 1,9 naar 2,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Vooralsnog was er maandag geen opvallend nieuws over Amerikaanse bedrijven.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag met winst. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent naar 2.213,33 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,4 procent op 19.152,14 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 5.398,92 punten.

Leren beleggen

Live koersen