Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 november 2016, 14:55 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lagere opening na de verrassende verkiezingswinst van Donald Trump. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,6 procent in het rood.


De volatiliteit nam toe op de mondiale financiële markten nadat steeds duidelijker werd dat Trump zijn tegenstander Hillary Clinton zou verslaan. De dollar daalde in waarde en beleggingen die als veilige havens gelden, waren gewild. Zo steeg de Japanse yen en de goudprijs.

"We denken dat de volatiliteit waarschijnlijk van korte duur zal zijn, als er meer gematigde en geloofwaardige communicatie van Trump en zijn regering doorkomt", schreef econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO in een rapport.

Cabezas verwacht evenwel dat de onzekerheid na de verrassende uitslag voorlopig de gemoederen zal blijven beheersen. Het is volgens de econoom nu afwachten welk scenario zich zal ontwikkelen, een scenario met een genuanceerde Trump als president of een scenario waarin hij al zijn politieke plannen tot uitvoer wil brengen, waardoor de onzekerheid verder toeneemt en de Amerikaanse economie verzwakt.

In Europa werd gedurende de ochtend een deel van de openingsverliezen op de aandelenmarkten weggewerkt en ook de dollar veerde weer terug. Volgens sommigen was ook de eerste toespraak van Trump na de overwinning daar debet aan.

"De speech van Trump was verbazingwekkend vriendelijk van toon en zorgde voor opleving in de futures", zei fondsmanager Cees Smit van Today's Groep.

Olie noteerde in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent naar 44,76 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent lager noteerde op 46,01 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Viacom opende voorbeurs de boeken over het afgelopen vierde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar. Zowel de winst als omzet bleek te zijn gedaald. Vertrekkend interim-topman Tom Dooley van Viacom sprak van een goed einde van het boekjaar gedurende de transformatie waar het bedrijf zich momenteel in bevindt. Het aandeel daalde enkele procenten in de elektronische handel voorbeurs.

GoPro zei dinsdag zijn Karma drone terug te halen uit de handel, nadat enkele exemplaren tijdens een vlucht stroom verloren. GoPro gaat compensatie bieden voor de 2.500 drones die tot nu toe verkocht werden. Voorbeurs daalde de koers krap 9 procent.

American Airlines kende in oktober een daling van het passagiersvervoer. Afgelopen maand daalde het passagiersverkeer bij American Airlines, gerekend naar omzet per mijl, met 2,6 procent op jaarbasis naar 18,4 miljard dollar.

Slotstanden
Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag, voorafgaand aan de verkiezingsuitslag hoger. De Dow Jones index steeg 0,4 procent naar 18.332,43 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won eveneens 0,4 procent op 2.139,53 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op een slotkoers van 5.193,49 punten.

Leren beleggen

Live koersen