Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 november 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden richting de klok van drie uur 0,3 procent in het groen.

De kans dat de Federal Reserve in december de rente verhoogt, is "aannemelijk" gezien de stijgende inflatie en de bijna maximale werkgelegenheid. Dit zei voorzitter Eric Rosengren van de Boston Fed dinsdag, die opmerkte dat significant negatief nieuws de komende maand wel uit moet blijven.

Met Donald Trump binnenkort aan het roer wordt naar verwachting een actief beleid gevoerd om de Verenigde Staten beduidend minder afhankelijk te maken van olie-import. Daarmee valt niet alleen een deel van de vraag weg, maar neemt bovendien de Amerikaanse productie naar verwachting toe. Oliekartel OPEC probeert ondertussen nog al zijn leden op één lijn te krijgen om later deze maand een productiebeperking af te spreken. Na een uitermate volatiele maandag stijgen de olieprijzen dinsdag hard en dat zet de Amerikaanse futures op winst.

Een januari-future West Texas Intermediate steeg dinsdag 2,9 procent naar 44,58 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,8 procent hoger bewoog op 45,66 dollar. Maandag bereikten de olieprijzen gedurende de handelsdag nog het laagste niveau sinds medio augustus.

Voorbeurs bleken de detailhandelsverkopen in oktober met 0,8 procent gegroeid, harder dan de 0,6 procent die werd voorzien. Daarbij werd ook de groei over september opwaarts bijgesteld. De importprijzen stegen in oktober met 0,5 procent, waar was gerekend op 0,3 procent toename. De Empire state index verbeterde aanzienlijk, van een stand van 6,8 negatief in oktober naar 1,5 positief deze maand.

Na opening van de handel worden nog de bedrijfsvoorraden over september bekend gemaakt.

Eerder op de dag passeerde al een stroom aan macro-economische cijfers uit Europa de revue, waaronder diverse economische groeicijfers en de Duitse ZEW-index over november, die stevig was opgelopen.

De euro/dollar noteerde dinsdagmiddag op 1,0740. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0785 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0738 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Home Depot behaalde afgelopen kwartaal op een omzet van 23,2 miljard dollar een nettowinst van 1,97 miljard dollar. De omzetverwachting voor heel 2016 bleef intact, maar de winstverwachting werd iets naar boven bijgesteld. Het aandeel noteerde voorbeurs in de elektronische handel op een winst van 1,7 procent.

Investeerder Warren Buffett heeft via zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway belangen genomen in American Airlines Group, Delta Air Lines en United Continental. Tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC zei Buffett ook een belang te hebben genomen in Southwest Airlines. Dit zorgde maandag nabeurs al voor koerswinsten, dinsdag liep American Airlines in de elektronische handel voorbeurs 5,7 procent op. Delta dikte 3,9 procent aan, Continental 3,3 procent en Southwest ten slotte 3,4 procent.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag vrijwel onveranderd op 2.164,20 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent steeg op 18.868,69 punten en de Nasdaq 0,4 procent lager sloot op 5.218,40 punten.

Leren beleggen

Live koersen