Redactie ABM Financial News - Maandag 14 november 2016, 14:48 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een verdeelde opening. Futures op de S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vlak, maar wezen op een hogere opening voor de Dow Jones index en juist een lager begin voor de Nasdaq.


"De risicobereidheid blijft sterk aan het begin van de nieuwe week, geholpen door een verzachtende toon over enkele van de meer controversiële campagnebeloften", zei Craig Erlam van OANDA, verwijzend naar opmerkingen van Donald Trump over zijn toekomstig beleid.

Erlam verwacht dat vanwege een gebrek aan richtinggevende gebeurtenissen de aandacht vandaag wederom zal komen te liggen op de gevolgen van de verrassende winst van Donald Trump een week eerder. De vraag is daarbij niet alleen wat het presidentschap van Trump betekent voor de Amerikaanse, maar ook voor de wereldwijde economie.

Olie noteerde maandag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent op 42,67 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 44,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0769. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0786 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0849 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Siemens wil Mentor Graphics overnemen voor 37,25 dollar per aandeel, waarmee het Amerikaanse softwarebedrijf wordt gewaardeerd op 4,5 miljard dollar. Het bod geeft een premie van 21 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel Mentor op vrijdag 11 november. De raad van bestuur van Mentor steunt het bod en beveelt het aan bij zijn aandeelhouders. Aandeelhouder Elliott Management van Mentor heeft zich al achter het bod geschaard. Het aandeel Mentor steeg in de elektronische handel voorbeurs bijna 20 procent.

Het Canadese modehuis Gildan Activewear wil de merkrechten en enkele activiteiten over van de Amerikaanse sectorgenoot American Apparel overnemen voor 66 miljoen dollar. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten. Mogelijk dat besloten wordt tot een veiling. In dat geval geldt het bod van Gildan als de eerste bieding in de veiling. Gildan is in het geval de deal niet doorgaat verplicht tot het betalen van een zogeheten break-up fee en een onkostenvergoeding.

Slotstanden
De S&P 500 index daalde vrijdag 0,1 procent op 2.164,36 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent steeg op 18.847,12 punten en de Nasdaq 0,5 procent hoger sloot op 5.237,11 punten.

Leren beleggen

Live koersen