Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 november 2016, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden richting de klok van twee uur tot 0,1 procent in het groen.

Vanwege het ingaan van de wintertijd dit weekend in Europa opent Wall Street een uur eerder dan normaal, om half drie onze tijd.

In China kwamen vanochtend goede industriële data naar buiten en die bieden naar verwachting steun aan het sentiment van vandaag.

Gedurende de handelsdag kunnen beleggers reageren op twee inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse industrie over oktober, de Amerikaanse bouwuitgaven over september en vanavond de autoverkopen over oktober.

Vanochtend kwam Royal Dutch Shell met duidelijk beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal.

Het wordt naar verwachting een relatief rustige en afwachtende handelsdag. Het zwaartepunt van de week ligt in de tweede helft met banendata op woensdag en vrijdag en woensdag het rentebesluit van de Federal Reserve. Omdat de Amerikaanse verkiezingen in de week erop komen, is de kans op een renteverhoging niet al te groot. De bijeenkomst kent geen aansluitend persmoment en ook geen zogeheten forward looking statements.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 46,85 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent duurder werd op 48,91 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1016. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0981 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0983 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Pfizer maakte over het derde kwartaal een gestegen omzet en een vlakke aangepaste winstontwikkeling bekend. Het farmabedrijf verhoogde zijn omzetoutlook, maar paste de verwachting voor dit jaar voor de aangepaste winst licht neerwaarts bij. Het aandeel Pfizer noteerde een verlies van 1,9 procent in de elektronische handel voorbeurs.

Thomson Reuters heeft in het derde kwartaal van 2016 behoorlijk stabiel gepresteerd, maar had wel te kampen met negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijf kondigde aan in het vierde kwartaal een voorziening te willen treffen van 200 miljoen tot 250 miljoen dollar, om daarmee de snelheid van het transformatieplan te verhogen. Voor 2016 voorziet Thomson Reuters een omzetgroei van 2 tot 3 procent. Het aandeel Thompson Reuters verliest dinsdag 0,1 procent in de handel voorbeurs.

Anadarko Petroleum verkleinde zijn verlies over het laatste kwartaal, maar bleef daarmee niettemin achter bij de verwachtingen van analisten. Het aandeel noteerde dinsdag 0,2 procent lager in de elektronische handel voorbeurs.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag vlak op 2.126,15 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.142,42 punten en de Nasdaq sloot onveranderd op 5.189,14 punten.

Leren beleggen

Live koersen