Redactie ABM Financial News - Woensdag 2 november 2016, 15:01 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lagere opening van Wall Street. Een half uur voor opening daalde de future voor de S&P 500 0,2 procent.

"We kijken naar een zwakker begin van Wall Street vandaag, omdat beleggers de laatste opiniepeilingen blijven verwerken die stellen dat Donald Trump een voorsprong heeft in de race voor het Witte Huis, terwijl er ook wat onzekerheid bestaat over het rentebesluit dat vanavond verschijnt", blikte ADS Securities vooruit.

Op macro-economisch vlak staat het rentebesluit van de Federal Reserve in de belangstelling. "We verwachten dat beleidsmakers de rente stabiel houden en zullen hintten op een verhoging in december", schreven economen van Morgan Stanley.

Voorbeurs werd bekend gemaakt dat het aantal banen in de private sector met 147.000 stuks is toegenomen. Er was gerekend op een hoger aantal van 170.000 banen. Het cijfer over september werd opwaarts bijgesteld van 154.000 naar 202.000 banen.

Komende vrijdag verschijnt het belangrijke maandelijkse bredere arbeidsrapport.

Woensdag staat tevens de inkoopmanagersindex voor de regio New York op de agenda net als het wekelijkse olievoorradenrapport.

Het cijferseizoen gaat ondertussen door. Op de rol staan publicaties van Allergan, Office Depot, Time Warner en Alibaba. Na het slot in New York is het de beurt aan onder andere Facebook, Fitbit en Qualcomm.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent op 45,97 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 47,56 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1063 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1056 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Time Warner, dat door AT&T wordt overgenomen, heeft in het derde kwartaal de omzet en de winstgevendheid zien toenemen. Time Warner rapporteerde woensdag over het tweede kwartaal een nettowinst zoals deze wordt berekend aan de aandeelhouders van 1.467 miljoen dollar. Vorig jaar was dit nog 1.035 miljoen dollar.

Valeant Pharmaceuticals is in vergevorderde gesprekken om een dochterbedrijf dat maagmedicijnen maakt te verkopen aan het Japanse Takeda Pharmaceutical voor zo'n 10 miljard dollar, wat de zware schuldenlast van het Canadese bedrijf kan verlichten. Dat meldde The Wall Street Journal dinsdag op basis van anonieme bronnen.

Office Depot heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt op een lagere omzet, terwijl het zich aan het omvormen is tot een puur Noord-Amerikaans kantoorartikelenbedrijf met minder winkels. Het bedrijf verwacht dat de omzet verder zal dalen, nu het plan om 300 winkels te sluiten versneld wordt doorgevoerd.

Alibaba heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, ondanks dat het resultaat op jaarbasis flink daalde. De nettowinst daalde 66 procent tot 7,62 miljard yuan, ofwel 1,14 miljard dollar, versus 22,75 miljard yuan in dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 5,26 yuan, ofwel 0,79 dollar per aandeel, ruim boven de consensus van 4,69 yuan per aandeel, ofwel 0,69 dollar per aandeel.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,7 procent lager op 2.111,72 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het rood op 18.037,10 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,7 procent op 5.153,58 punten.

Leren beleggen

Live koersen