Redactie ABM Financial News - Maandag 7 november 2016, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag waarschijnlijk een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor opening tot 1,4 procent in het groen.

Daarmee zou Wall Street goed op weg zijn om een reeks van negen verliesdagen op rij een halt toe te roepen.

Opluchting beheerst het sentiment nadat de FBI bekendmaakte ook in de nieuw onderzochte e-mails van presidentskandidate Hillary Clinton geen aanleiding te zien om haar te vervolgen. De financiële markten zien Clinton liever winnen dan republikein Donald Trump.

"Hoewel geen van beide partijen noodzakelijkerwijs gezien kan worden als slecht voor aandelen, tenminste niet voor de korte termijn, zou een winst van Clinton een grotere mate van zekerheid brengen wat betreft de toekomst", zei Remo Fritschi van ADS Securities.

De verkiezingen vinden dinsdag plaats. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt de uitslag verwacht.

Olie noteerde maandag hoger. Een december-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent naar 44,56 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent hoger noteerde op 46,03 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur op 1,1061. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1074 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1137 op de borden. Het Clinton-effect vertaalde zich in meer vraag naar de greenback.

De agenda voor vanmiddag is leeg. Vanavond staat nog het consumentenkrediet in september op de rol.

Bedrijfsnieuws

Ferrari, in Amerika genoteerd, heeft in het derde kwartaal van het jaar meer omzet en winst geboekt en verhoogde de outlook voor heel dit jaar. De Italiaanse fabrikant van luxe sportauto's sprak over een recordkwartaal. Ferrari stelde de outlook voor heel het jaar naar boven bij en mikt nu op een aangepast bedrijfsresultaat van ongeveer 850 miljoen euro, waar eerst nog circa 800 miljoen in de prognose stond.

Berkshire Hathaway boekte in het derde kwartaal van 2016 beduidend minder winst. Dit maakte het Amerikaanse investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett afgelopen vrijdag na de slotbel in New York bekend. Berkshire boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 7,20 miljard dollar, flink minder dan de 9,43 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 17.888,28 punten, de breder samengestelde S&P500 index verloor 0,2 procent op 2.085,18 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,2 procent in op 5.046,37 punten.

Leren beleggen

Live koersen