Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 november 2016, 14:57 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel vrijwel onveranderd.


De aandacht lag voornamelijk op het maandelijkse arbeidsrapport dat een uur voor opening bekend werd gemaakt. De cijfers vielen iets tegen. Er bleken 161.000 banen te zijn bijgekomen in oktober, ten opzichte van een verwachting van 175.000 door economen van Marketwatch.

Er was wel sprake van opwaartse bijstellingen voor de voorgaande twee maanden. Voor september werd een stijging gemeld van 191.000 ten opzichte van aanvankelijk 156.000 en voor augustus werd de eerder gemelde groei van 167.000 bijgesteld naar 176.000.

Tevens bleek het uurloon te zijn gestegen met 0,10 dollar tot 25,92 dollar. Op jaarbasis ligt het uurloon inmiddels 2,8 procent hoger.

De banengroei was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank in lijn met de verwachtingen van de Federal Reserve, namelijk een maandelijkse groei van circa 150.000.

De financiële markten zijn verder vooral in afwachting van de presidentsverkiezingen die volgende week dinsdag plaatsvinden.

Olie noteerde in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 44,15 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 45,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1088. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1100 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1107 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Starbucks heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst geboekt. De raad van bestuur van de in Seattle gevestigde uitbater van koffiezaken verhoogde donderdag tevens het kwartaaldividend met 25 procent tot 0,25 dollar per aandeel.

GoPro, bekend om zijn actiecamera's, maakte donderdag voor het vierde opeenvolgende kwartaal een verlies bekend. GoPro gaf tevens een teleurstellende financiële prognose af voor het vanwege de feestdagen zo cruciale vierde kwartaal, waarin het bedrijf naar verwachting bijna de helft van zijn inkomsten voor het hele boekjaar zal realiseren.

Kraft Heinz wist in het derde kwartaal wel winst te behalen, na een verlies een jaar eerder. De omzet steeg met 2,4 procent. "Het is ons streven om 2016 sterk af te sluiten en de weg te effenen voor een sterk jaar en winstgevende groei in 2017", zei de CEO.

Liberty Global rapporteerde donderdag over het derde kwartaal een forse stijging van het operationeel resultaat op een licht hogere omzet. CEO Mikes Fries zei dat de resultaten over het derde kwartaal zoals verwacht de versnelling van de operationele prestaties in Europa weerspiegelden, met name vanwege de sterke prestaties bij Unitymedia en Virgin Media.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen sloten donderdag lager. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,4 procent lager, de Dow Jones index verloor 0,2 procent en de Nasdaq daalde 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen