Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 november 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden krap een uur voor opening vlak.


De dollar zette vrijdag voorbeurs de opwaartse trend van de afgelopen week voort, waarbij de ICE Dollar Index, een mandje met onder meer de euro, frank en Canadese dollar, tussentijds het hoogste niveau in 14 jaar bereikte. Onder meer een bevestiging van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve dat een Amerikaanse renteverhoging "relatief" snel zou kunnen plaatsvinden, stuwde de dollar gisteren en vandaag.

"Met de dollar index boven de 101, het hoogste niveau in 14 jaar, zou je verwachten dat Yellen enorm hawkish zou zijn tijdens haar getuigenis voor het Amerikaanse Congress", aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. "Zij was echter, zoals we van haar gewend zijn, voorzichtig en wees erop dat er nog voldoende ruimte is om de arbeidsmarkt verder aan te scherpen. Zij weigerde zich uit te spreken over eventuele toekomstige fiscale stimuleringsmaatregelen", voegde de marktanalist toe.

Op macro-economisch vlak staat er vrijdag in de Verenigde Staten weinig geagendeerd, met als enige agendapunt de Amerikaanse leidende indicatoren over oktober. Dit cijfers volgt kort na de openingszoemer.

Er staan wel een aantal bestuurders van de Fed geagendeerd om te speechen. Voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed zei tijdens een bijeenkomst in Frankfurt te neigen naar een renteverhoging in december. Voorzitter Rob Kaplan van de Dallas Fed spreekt later op de dag in Houston, terwijl de voorzitter van de Kansas City Fed, Esther George, bij de Dallas Fed spreekt. Centraal bankier Jerome Powell geeft vrijdag een speech in San Francisco.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 46,10 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent duurder werd op 46,64 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0616. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0626 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Detailhandelaar Abercrombie & Fitch kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern voor het derde opeenvolgende kwartaal een daling van de identieke omzet rapporteerde. De herpositionering van het ooit razend populaire kledingmerk lijkt vooralsnog weinig succesvol. Het aandeel noteerde voorbeurs 10,5 procent lager.

Foot Locker noteerde voorbeurs 1,2 procent lage, ondanks het feit dat de sportwinkelketen over het derde kwartaal een beter dan verwacht nettowinst rapporteerde. De winst steeg tot 1,17 dollar per aandeel, van 0,57 dollar per aandeel. Analisten rekenden vooraf op een stijging tot 1,10 dollar per aandeel. De omzet dikte ook aan, van 1,8 miljard naar 1,9 miljard dollar.

Applied Materials, de Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, presenteerde donderdag nabeurs hogere resultaten over het afgelopen kwartaal. Voor het lopende eerste kwartaal voorziet Applied Materials een omzet van 3,20 miljard tot 3,34 miljard dollar, wat een stijging zou betekenen van circa 45 procent op jaarbasis. De aangepaste winst zal naar verwachting uitkomen tussen de 0,62 tot 0,70 dollar per aandeel. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,9 procent lager.

Salesforce.com noteerde voorbeurs 6,1 procent hoger, nadat de aanbieder van zakelijke oplossingen in de cloud donderdag nabeurs een hogere omzet rapporteerde en tevens de outlook voor het hele boekjaar verhoogde.

Gap verloor 7,4 procent, nadat de retailer een zwakke outlook afgaf.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,5 procent hoger op 2.187,12 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 18.903,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent op 5.333,97 punten.

Leren beleggen

Live koersen