Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 november 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

Het ADP-banenrapport en de OPEC-bijeenkomst in Wenen domineerden voorbeurs het nieuws. De markt ziet zich met name gesteund door de fors hogere olieprijs, na positieve signalen uit Wenen over een mogelijk akkoord om de productie collectief te verlagen.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 7,1 procent op 48,43 dollar, terwijl een februari-future Brent 7,4 procent duurder werd op 50,83 dollar.

Daarnaast keek de markt uit naar het ADP-banenrapport, dat als een voorbode geldt voor het Amerikaans banenrapport dat vrijdag staat geagendeerd. "Nu een Fed-renteverhoging in december vrijwel volledig is ingeprijsd in het onwaarschijnlijk dat de arbeidsdata extra opwaarts potentieel zal bieden", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Uit de cijfers van loonstrookjesverwerrker Automatic Cata Processing bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in november harder groeide dan voorzien. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 216.000 stuks. Verwacht was een groei van 170.000 banen.

De Federal Reserve publiceert later op de dag het Beige Book. Dalles Fed-president Rob Kaplan spreekt bovendien nog voor de Economic Club of New York en Fed-gouverneur Jerome Powell speecht aan het Brookings Instituut. Federal Reserve president van de regio Cleveland Loretta Mester spreekt aan de African American Chamber of Commerce.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs tevens bekend dat het persoonlijk inkomen in de Verenigde Staten in oktober met 0,6 procent is gestegen, waar gerekend werd op een stijging van 0,4 procent. De persoonlijke uitgaven namen toe met 0,3 procent. Vooraf werd gerekend op een stijging van 0,5 procent.

Later op de dag staat de inkoopmanagersindex van Chicago over november nog geagendeerd, gevolgd door de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in oktober. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration het rapport over de wekelijkse olievoorraden.

De euro/dollar noteerde op 1,0646. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0624 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0649 op de borden.

Bedrijfsnieuws

GoPro noteerde voorbeurs 4,2 procent hoger, nadat de producent van actiecamera's bekendmaakte flink te gaan saneren. Het bedrijf sluit onder andere zijn entertainmentdivisie en brengt het werknemersbestand substantieel terug.

De energiesector zat stevig in de lift, waarbij Hess 6,4 procent won, Chesapeake Energy 7,5 procent won en Transocean 7,4 procent hoger noteerde. Marathon Oil won 8,2 procent.

American Eagle Outfitters verloor 10,1 procent, nadat het concern teleurstellende resultaten rapporteerde en een zwakke outlook afgaf.

Splunk noteerde voorbeurs 7,0 procent hoger, nadat het big-data-softwarebedrijf zijn outlook verhoogde voor het resterende deel van het boekjaar. Het bedrijf boekte een sterke groei van de omzet, hoewel het concern tevens een hoger verlies presenteerde in verband met hogere operationele kosten.

Praxair steeg 2,9 procent, nadat het Amerikaanse industrieel gas- en ingenieursbedrijf de onderhandelingen over een mogelijke combinatie met het Duitse Linde herstartte.

Autodesk noteerde 0,1 procent hoger, nadat het concern een zwakke outlook afgaf voor het huidige kwartaal.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 2.204,66 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,1 procent tot 19.121,60 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.379,92 punten.

Leren beleggen

Live koersen