Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 november 2016, 14:59 uur

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet en lijken daarmee de recordstanden van een dag eerder verder uit te gaan bouwen. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de toonaangevende S&P 500 index tot 0,3 procent in het groen, net als de futures op de Dow Jones index en de Nasdaq.

Analist Jamieson Blake van ADS Securities wees in een vooruitblik op de Amerikaanse handelsdag op de bevestiging van Donald Trump dat hij uit het TPP handelsverdrag wil stappen op zijn eerste dag als 45e president van de Verenigde Staten.

"Dit kan gunstig zijn voor Amerikaanse bedrijven op de korte tot middellange termijn, dus beleggers hebben nog meer reden tot juichen", aldus Blake.

Eerder zorgden de hogere olieprijzen ook voor een stimulans maar inmiddels komen er weer minder positieve berichten de markt in over een productiedeal binnen de OPEC. Het laatste nieuws rondom het oliekartel is volgens The Wall Street Journal dat er nog altijd struikelblokken zijn voor een deal, en één daarvan zijn afzonderlijke productiedata van de OPEC-landen.

Marktstrateeg Dominick Chirichella van Energy Management Institute gelooft sowieso dat er maar een kans van 50 procent is dat de OPEC dusdanig gaat snijden in de productie dat dit ook effect zal sorteren.

Een januari-future West Texas Intermediate daalde rond de klok van drie uur 0,4 procent op 48,06 dollar, terwijl een januari-future Brent vlak bewoog op 48,89 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0609. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0620 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0635 op de borden.

De macro-economische kalender is vandaag weinig gevuld. Kort na de opening van de Amerikaanse markten staan de bestaande woningverkopen over de maand oktober op het programma. In het algemeen is het een rustige week qua Amerikaanse cijfers vanwege de viering van Thanksgiving op donderdag, waardoor de markt dicht is en Black Friday een dag later waarbij Wall Street slechts een halve dag de deuren opent.

Bedrijfsnieuws

Onder meer Campbell Soup, Hormel Foods, Dollar Tree en Barnes & Noble openden vanmiddag de boeken over het afgelopen kwartaal. Voor voedingsproducent Campbell Soup bleek het een beter kwartaal dan verwacht, waarbij de winst steeg van 194 miljoen naar 292 miljoen dollar op een stabiele omzet. De outlook werd gehandhaafd. Het aandeel won ruim 3 procent.

Hormel Foods kon in het afgelopen kwartaal profiteren van de toegenomen verkoop van gekoelde voedingsproducten, die met maar liefst 51 procent stegen. De totale omzet steeg met bijna 10 procent tot 2,6 miljard dollar, terwijl onder de streep een nettowinst van krap 244 miljoen dollar resteerde, tegenover ruim 187 miljoen dollar vorig jaar. Het aandeel Hormel Foods steeg bijna 5 procent.

Dollar Tree zag de omzet in de afgelopen verslagperiode sterker afnemen dan gedacht, maar de vergelijkbare winkelverkopen stegen met 1,7 procent en dat was beter dan voorzien. De brutomarge steeg met 2,1 procent, dankzij lagere kosten. ook de outlook was positief, waarop het aandeel bijna 8 procent steeg.

Het aandeel Barnes & Noble steeg ruim 5 procent ondanks dat er in het afgelopen kwartaal verlies werd geboekt. De vergelijkbare winkelverkopen, een belangrijke graadmeter voor de markt, daalden veel minder sterk dan verwacht en ook het verlies was minder groot dan de markt had voorzien.

Aandelen van Palo Alto Networks daalden voor de openingsbel in Amerika ruim 11 procent, nadat het techbedrijf maandagavond met tegenvallende kwartaalcijfers kwam, waarbij de omzetgroei nooit eerder zo laag uitkwam.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,8 procent naar 2.198,18 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 18.956,69 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 5.368,86 punten. Voor alle indexen betekende dit de hoogste slotnotering ooit.

Leren beleggen

Live koersen