Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 november 2016, 17:58 uur

Royal Dutch Shell verwacht dat het tussen 2019 en 2021, bij een gemiddelde olieprijs van 60 dollar per vat, een vrije kasstroom kan genereren van 20 miljard tot 30 miljard dollar per jaar. Dit bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst van Shell voor beleggers in Noord-Amerika.


Daarbij rekent de energiereus in de genoemde periode op een rendement op het geïnvesteerd vermogen van ongeveer 10 procent, waar dit gedurende 2013 tot en met 2015 nog 8 procent was. De vrije kasstroom lag toen op gemiddeld 12 miljard dollar per jaar, bij een gemiddelde olieprijs van 90 dollar per vat.

Shell kondigde eerder aan in de komende drie jaar voor 30 miljard dollar aan assets af te willen stoten in een poging de kosten van de overname van BG te beheersen.

Shell denkt dat, indien deze verwachtingen correct blijken, dat er voldoende ruimte is om de schuld te verlagen en dividend te betalen.

Derde kwartaal
Shell boekte in het derde kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee lag de winst afgelopen kwartaal circa een miljard dollar hoger dan analisten hadden voorzien.

Analisten lieten zich vrijwel unaniem positief uit over de resultaten van Shell. Volgens Numis was het aangepast resultaat fors beter dan verwacht, terwijl het dividend met 0,47 dollar per aandeel conform de verwachting is. De analisten wezen met name op het feit dat de integratie met BG vrijwel afgerond is en dat de gezamenlijke kapitaaluitgaven in 2016 van 29 miljard dollar 38 procent lager zijn dan in 2015.

Op een iets lager Damrak won het aandeel Royal Dutch Shell dinsdag 0,9.

Leren beleggen

Live koersen