Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 november 2016, 16:11 uur

Petrobras heeft SBM Offshore hard nodig. Dit zei CEO Pedro Parente volgens ING aan de zijlijn van een conferentie waarop de topman was uitgenodigd.

CEO Parente stelde dat SBM Offshore niet alleen een goede leverancier is van FPSO's, maar dat de aanwezigheid van de Schiedammers ook bij nieuwe tenders noodzakelijk is om voldoende concurrentie te hebben.

Volgens analist Quirijn Mulder van ING zijn de uitspraken van de topman van Petrobras, de belangrijkste klant van SBM Offshore in Brazilië, interessanter dan de update over het derde kwartaal van de oliedienstverlener woensdag nabeurs.

In juli sloten SBM Offshore en Petrobras met de Braziliaanse autoriteiten een schikkingsovereenkomst in een omvangrijke smeergeldaffaire. Het Braziliaans parket ging echter niet akkoord met deze overeenkomst.

Volgens Parente moet een herziening van dit negatieve oordeel binnen de door hem geschetste context mogelijk zijn. Indien het oordeel negatief blijft is de CEO van mening dat de Braziliaanse overheid naar een oplossing zal zoeken, schreef Mulder. De analist merkt op dat dit nieuw is en laat zien hoe zeer de Braziliaanse overheid en Petrobras toegewijd zijn aan het vinden van een oplossing. De schikking zal volgens Mulder eerder vroeg dan laat tot stand komen en naar verwachting hoger uitkomen dan eerder gemeld, maar dat is minder relevant dan het feit dat het bedrijf vervolgens weer kan deelnemen aan nieuwe tenders van Petrobras.

Mulder heeft een koopadvies en koersdoel van 17,00 euro op SBM Offshore. Het aandeel noteerde donderdag 2,6 procent hoger op 13,20, op een groen Damrak.

Leren beleggen

Live koersen