Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 november 2016, 16:45 uur

De prijs voor een vat ruwe olie zit woensdag stevig in de lift, nadat Saoedi-Arabië zei dat er een goede kans bestaat op een OPEC-akkoord over een verlaging van de olieproductie.

De Organisatie van olie-exporterende landen is vandaag bijeen in Wenen in een poging het wereldwijde overaanbod een halt toe te roepen. Sinds 2014 halveerde de prijs voor een vat ruwe olie.

Het voorstel dat nu op tafel ligt pleit voor een collectieve verlaging van de olieproductie door de lidstaten van het kartel met 1,4 miljoen vaten per dag. Eerder circuleerden berichten over een reductie van de productie met 1,2 miljoen vaten per dag.

Het afgelopen jaar hebben OPEC-leiders diverse keren geprobeerd overeenstemming te bereikten over inperking van de productie, maar deze pogingen mislukten. In april weigerde Saoedi-Arabië, de de facto leider van het oliekartel, deel te nemen aan een akkoord, nadat het land eiste dat alle leden zouden instemmen met een verlaging van de productie. Dit was niet het geval. Saoedi Arabië lijkt woensdag coulanter.

De Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih zei eerder op de dag dat er een goede kans bestaat dat een akkoord wordt bereikt. Hij zei tevens dat in het geval er geen akkoord tot stand komt, evenwel sprake zal zijn van een traag herstel van de olieprijs en dat de markt niet zal instorten.

De minister meldde verder te hopen op een akkoord waarbij ook niet-OPEC landen hun olieproductie reduceren, met circa 600.000 vaten olie per dag. Druk op Rusland kon de minister niet uitoefenen alvorens de lidstaten van het oliekartel zelf tot een besluit zijn gekomen over een verlaging van de productie. De energieminister zette zijn woorden kracht bij met de opmerking te verwachten dat binnen drie jaar sprake zou kunnen zijn van een tekort in het olieaanbod.

Al-Falih kreeg bijval van de secretaris generaal van de OPEC Mohammed Barkindo, die aangaf dat een akkoord om de worstelende markt in balans te brengen gerealiseerd zal worden. De Iraanse minister van Olie wist de markt eerder op de dag al positief te stemmen met het commentaar dat de OPEC vandaag wel degelijk tot een akkoord zal komen over een productieverlaging. De minister voegde er overigens aan toe dat een pas op de plaats qua productie in zijn eigen land niet op de agenda staat.

De Saoedische minister van Energie meldde dat Teheran mag blijven produceren op de pre-sanctie niveau's. Daarmee zou één van de belangrijkste hindernissen om tot een akkoord te komen van tafel zijn.

Omstreeks vier uur in de middag komt oliekartel OPEC met een persconferentie volgend op de vergadering, om de uitkomsten en resultaten te presenteren.

Olie noteerde woensdagmiddag stevig in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 8,3 procent op 48,97 dollar, terwijl een februari-future Brent 8,2 procent hoger bewoog op 51,14 dollar.

Leren beleggen

Live koersen