Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 november 2016, 17:20 uur

Oliekartel OPEC heeft woensdagmiddag in Wenen, ondanks de vele twijfels, toch een akkoord bereikt over een productieverlaging.

De productie zal worden verlaagd met 1,2 miljoen vaten per dag naar 32,5 miljoen vaten. Daarmee verlaagt de OPEC voor het eerst in acht jaar tijd de productie.

Het vandaag bereikte akkoord is een vervolg op het zogenoemde Algiers-akkoord. In deze Algerijnse stad kwam de OPEC in september op grote lijnen al een productiebeperking overeen. De productie zou, spraken de kartelleden toen af, moeten dalen van 33,2 miljoen vaten per dag in augustus naar 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten. In oktober bereikte de productie zelfs een piek van 33,8 miljoen vaten.

Doel van de productieverlaging is een herstel van de olieprijs bewerkstelligen. Sinds 2014 halveerde de prijs voor een vat ruwe olie.

Olie had vandaag de wind flink in de rug. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 7,4 procent naar 48,56 dollar, terwijl een februari-future Brent 8,0 procent hoger bewoog op 50,07 dollar.

Leren beleggen

Live koersen