Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 november 2016, 16:10 uur

De Organisatie van olie-exporterende landen kan met een verlaging van de olieproductie alleen de markt niet stabiliseren. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van commentaar van de voormalige olieminister van Saoedi-Arabië Ali Al-Naimi vrijdag.

De ex-minister, de drijvende kracht twee jaar geleden achter het aangepaste beleid, waarna het kartel zijn output opvoerde, is volgens het persbureau van mening dat de OPEC niet als enige de productie zou moeten terugbrengen.

Hoewel de voormalige bewindsman nog steeds achter zijn besluit van destijds staat, wat leidde tot een forse daling van de olieprijs, zei Al-Naimi dat de situatie enigszins is veranderd, aangezien andere producenten, waaronder Rusland, met de OPEC in gesprek zijn over gecoördineerde productieverlagingen.

"Andere producenten denken nu na over samenwerking", aldus Al-Naimi. "Dat is geweldig. Mits ze samenwerken en hun afspraken nakomen, dan is het goed ", voegde hij toe.

OPEC, goed voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie, komt op 30 november bijeen in Wenen om te praten over een mogelijke verlaging van de productie. Het zou voor het eerste in acht jaar zijn dat het oliekartel de productie verlaagt.

Leren beleggen

Live koersen