Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 november 2016, 16:07 uur

ASR zal donderdag voor het eerst als zelfstandig beursgenoteerde onderneming cijfers over een derde kwartaal publiceren, waarbij de aandacht van beleggers zal uitgaan naar een mogelijk dalende solvabiliteit en een verwachte verbetering van het technische resultaat van de schadeverzekeraar.

De voor het dividendbeleid belangrijke Solvency II-ratio zal minder sterk dalen dan bijvoorbeeld bij Delta Lloyd of NN Group, omdat ASR volgens marktkenners minder gevoelig zou zijn voor marktbewegingen.

In het tweede kwartaal verraste ASR met een Solvency II-ratio van 191 procent, dankzij gunstige marktbewegingen rondom Brexit. Dit zal, net als bij andere verzekeraars, weer deels teniet zijn gedaan in het derde kwartaal. Ook de zogeheten volatility adjuster zal een minder positieve impact hebben, na een bijstelling van de Europese regels hiervoor.

Analisten van Barclays voorzien een beperkte daling van ASR's Solvency II-ratio in het derde kwartaal tot 189 procent, terwijl ING uitgaat van 184 procent.

De verwachtingen voor het operationele resultaat lopen uiteen. ING rekent op 127 miljoen euro, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Barclays rekent op 161 miljoen euro, vergelijkbaar met het tweede kwartaal van dit jaar.

De gecombineerde kosten- en claimsratio van het schadebedrijf verbeterde volgens de analisten vermoedelijk van 96 procent tot 95 procent, na een kwartaal zonder grote verliesposten.

Het aandeel ASR, dat sinds 9 juni van dit jaar een beursnotering heeft, noteerde donderdagmiddag 0,3 procent lager op 21,32 euro in een verdeelde Midkap-index. Woensdag bereikte het fonds zijn hoogste notering ooit op 21,39 euro. Vrijdag voorbeurs worden de kwartaalcijfers bekend gemaakt.

Leren beleggen

Live koersen