Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 november 2016, 13:33 uur

Moody's beoordeelt de vooruitzichten voor het Griekse bankwezen in de komende 12 tot 18 maanden niet langer als negatief maar als stabiel. Dit meldde de kredietbeoordelaar dinsdag in een rapport.

Moody's verwacht dat Griekse banken in 2016 en 2017 "marginaal winstgevend" zullen zijn, door lagere voorzieningen voor slechte leningen en lagere operationele en financieringskosten.

De Griekse banken hebben namelijk weer toegang tot de interbancaire markt voor kortlopende financiering. Daardoor zijn ze minder afhankelijk van liquiditeitssteun door de Griekse centrale bank, hoewel ze daar in elk geval volgend jaar nog zwaar afhankelijk van blijven.

Ook de berg probleemleningen blijft een uitdaging: eind vorig jaar heeft nog 40 procent van de Griekse leningen een betalingsachterstand, verwacht Moody's, tegen 45 procent halverwege dit jaar.

De kapitaalbuffers waarmee Griekse banken onverwachte verliezen kunnen opvangen lijken stevig, met gemiddeld 17 procent, maar de helft daarvan is van dubieuze kwaliteit, waarschuwt Moody's: dat zijn uitgestelde belastingvorderingen, die afhangen van de zwakke kredietwaardigheid van de Griekse overheid.

Moody's voorziet voor 2017 weer een economische groei van 1,8 procent in Griekenland, dat langzaam opkrabbelt na de ontwrichtende schuldencrisis die eerder dit decennium de Europese muntunie liet wankelen.

Leren beleggen

Live koersen