Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 november 2016, 16:16 uur

TKH Group heeft in het derde kwartaal vermoedelijk lagere resultaten behaald. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

Het management van TKH zei aan het begin van het jaar al dat de orderontwikkeling bij het bandenbouwsegment zou verzwakken en in het tweede kwartaal bleek dat uitstel van orders tot lagere resultaten heeft geleid.

"De situatie in China verbeterde niet in het tweede kwartaal doordat een aantal verwachte opdrachten, ook binnen de grote vijf bandenbouwers, werd uitgesteld. De vooruitzichten voor de orderintake voor het tweede halfjaar zijn beter door een aantal nieuw aangekondigde grote projecten waarvoor TKH goed gepositioneerd staat", lichtte CEO Alexander van der Lof bij de halfjaarcijfers van TKH toe.

Vanwege deze lage orderinstroom voor bandenbouwmachines rekent analist Tijs Hollestele van ING op een omzetdaling in het derde kwartaal van ruim 4 procent en een "ietwat lager bedrijfsresultaat (EBITA). Hollestelle verwacht een orderinstroom van ongeveer 70 miljoen euro gedurende het afgelopen kwartaal. In het tweede kwartaal was dit 50 miljoen euro. De orderinstroom wordt beïnvloed doordat Chinese klanten minder investeren. Amerika heeft importheffingen ingesteld om de invoer van banden uit China te temperen.

Behalve de impact van lagere orders verwacht analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers ook dat de tegenwind op de valutamarkten terug te zien zal zijn in de resultaten. Van Beek kijkt net als Hollestelle uit naar de ontwikkeling van de orders voor de bandenbouwmachines, maar wees tevens op de Vision activiteiten van TKH Group, die gericht zijn op de ontwikkeling van hoogwaardige camera's die voor meerdere industriële toepassingen gebruikt kunnen worden.

Hollestelle van ING rekent verder op stabiele operationele prestaties bij de onderdelen Building en Telecom.

Halverwege het jaar verschafte het management van TKH een outlook voor het hele jaar, zoals dat gebruikelijk is bij de onderneming uit Haaksbergen. De verwachting voor de aangepaste nettowinst voor dit jaar bedraagt 88 miljoen tot 93 miljoen euro. Van Beek gaat ervan uit dat deze winstverwachting bij de cijfers over het derde kwartaal bevestigd zal worden. In 2015 kwam deze winst, die is geschoond voor amortisatie en eenmalige posten, uit op 99,9 miljoen euro.

TKH maakt donderdag voorbeurs de kwartaalresultaten bekend.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel TKH Group 0,7 procent lager op 34,85 euro.

Leren beleggen

Live koersen