Redactie ABM Financial News - Maandag 21 november 2016, 13:24 uur

Het aangekondigde kostenbesparingsprogramma, de herschikking van de schulden en de aantrekkende gastoevoer in Egypte zijn positieve punten in de kwartaalupdate van OCI, terwijl de omzet- en winstdaling op jaarbasis feitelijk het enige minpunt waren. Dit stelde analist Yousef Husseini van EFG Hermes maandag.

Dat de aanvoer van gas in Egypte is verbeterd, is volgens Husseini een zeer positieve ontwikkeling, aangezien de faciliteiten van het bedrijf de afgelopen jaren werden geplaagd door lage leveringen. "Het is met name positief dat de faciliteiten in Egypte in het derde kwartaal, in de zomer piekt de vraag, op 80 procent opereerden, waardoor de faciliteiten op de middellange termijn waarschijnlijk bijna op 100 procent zullen uitkomen, aangezien de lokale vraag naar gas in de wintermaanden daalt", aldus Husseini.

Daarnaast benadrukt de analist er eerder op gewezen te hebben dat kostenbesparingen en herstructurering van de balans twee belangrijke punten van aandacht zouden moeten zijn onder de huidige marktomstandigheden. De door OCI aangekondigde initiatieven zijn dan ook bemoedigend, ondanks het gebrek aan details omtrent het kostenbesparingsprogramma, dat 100 miljoen dollar beslaat.

Het enige negatieve in de kwartaalupdate was volgens de analist dat OCI op jaarbasis een lagere omzet en dito bedrijfsresultaat (EBITDA) boekte, "hoewel dit niet als een verrassing komt", aldus Husseini, wijzend op de prijsontwikkeling.

De analist handhaafde het Koopadvies op OCI met een koersdoel van 17,00 euro. Het aandeel noteerde maandagmiddag 2,9 procent hoger op 13,50 euro op een verdeeld Damrak.

Leren beleggen

Live koersen