Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 november 2016, 18:05 uur

Aperam heeft in het derde kwartaal mogelijk een hoger bedrijfsresultaat behaald dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de taxaties van drie door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

De producent van roestvast staal profiteert volgens de analisten van verbeterende marktomstandigheden en het kostenbesparingsprogramma dat momenteel loopt.

Analisten van Goldman Sachs zijn het meest positief en gaan uit van een bedrijfsresultaat (EBITDA) van bijna 129 miljoen dollar. Marktvorsers van UBS en Berenberg rekenen beiden op 119 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2015 kwam het bedrijfsresultaat uit op 108 miljoen dollar, terwijl dit in het het tweede kwartaal van dit jaar 123 miljoen dollar was. Zelf verwacht Aperam dat het derde kwartaal vergelijkbaar zal zijn als het tweede kwartaal.

De aandacht zal bij de kwartaalcijfers uitgaan naar de verwachtingen voor het vierde kwartaal. Goldman Sachs verwacht positieve opmerkingen van het management over hogere basisprijzen. De Amerikaanse zakenbank gaat zelf uit van een bedrijfsresultaat voor de laatste drie maanden van 2016 van 145 miljoen dollar.

UBS verwacht dat ondanks de recente volatiele nikkelprijzen Aperam de verwachting zal uitspreken dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal stabiel zal zijn ten opzichte van het derde kwartaal. De Zwitserse bank rekent ook op hogere basisprijzen, die zullen compenseren voor lagere volumes.

Wat betreft de schuld gaan de marktvorsers van Goldman Sachs uit van een daling van 280 miljoen dollar aan het einde van het tweede kwartaal naar 230 miljoen dollar per ultimo september. Berenberg rekent op een schuldniveau van 240 miljoen dollar. Aperam heeft als doelstelling om de schuld terug te dringen.

Aperam maakt de kwartaalresultaten maandag 7 november nabeurs bekend.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Aperam 1,5 procent lager op 39,53 euro.

Leren beleggen

Live koersen