Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 november 2016, 16:10 uur

Euronext heeft in het derde kwartaal minder omgezet, door een lagere vraag naar beursgangen en dito inkomsten uit clearing en aandelenhandel. Dit blijkt uit de bedrijfsconsensus, ingezien door ABM Financial News.

De nettowinst van Euronext daalde naar verwachting met ruim 21 procent tot 38 miljoen euro, van 48 miljoen euro een jaar eerder en 49 miljoen euro in het tweede kwartaal.

De omzet daalde naar volgens de analisten tot 119 miljoen, waar die een kwartaal en ook een jaar eerder fors hoger lag, namelijk in beide periodes op ruim 130 miljoen euro.

Die lagere verwachting is gebaseerd op het volume van de aandelenhandel, dat zo'n 15 procent lager was dan in het tweede kwartaal en ruim 25 procent lager dan een jaar eerder.

De inkomsten uit clearing kwamen naar verwachting uit op 12 miljoen euro, ongeveer gelijk aan het voorgaande kwartaal maar lager dan de 15 miljoen uit het sterke derde kwartaal van vorig jaar.

Euronext kende een zeer winstgevend tweede kwartaal, waarin bedrijven hun beursgang snel afrondden voordat de Britse stemming over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie voor onrust kon zorgen op de financiële markten. Analisten rekenen voor het derde kwartaal op wat lagere omzet uit nieuwe beursnoteringen.

Euronext presenteerde afgelopen voorjaar een strategie die uitgaat van autonome groei als relatief kleine, zelfstandige Europese beursorganisatie.

Het bedrijf zou echter wel azen op een overname van het clearingbedrijf LCH.Clearnet van de Londense rivaal LSE. Euronext hoopt deze prooi voordelig te kunnen krijgen als LSE het onderdeel moet afstoten om te mogen fuseren met Deutsche Bank.

Euronext publiceert de cijfers woensdag 9 november voorbeurs.

Het aandeel Euronext noteerde dinsdag op een verdeelde beurs 0,2 procent lager op 35,17 euro.

Leren beleggen

Live koersen