Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 november 2016, 17:31 uur

De dollar blijft een gewilde munt, waarmee de yen, maar ook de euro hun weg omlaag vervolgen. Tegelijkertijd is het Britse pond al enige tijd aan een opmars bezig.

"Het vertrouwen in de Europese munt is voor dit moment even weg", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag. "Er zit dan ook wel het een en ander aan te komen op politiek vlak met diverse politieke verkiezingen en een Italiaans referendum op 4 december, waar de Italiaanse premier zijn politieke lot aan heeft verbonden. Zolang er geen uitspraken worden gedaan van beleidsbepalers als de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, blijft de munt onder druk staan", aldus de valutahandelaar.

Jongbloed bracht de dollarindex in herinnering, die vrijdag op 101,35 noteert en bij 107 een niveau van pariteit met de euro heeft bereikt. Pre-Trump noteerde de index nog op 96. "De euro ligt net onder de 1,0610, een weerstandsniveau. Als de munt daar onder duikt, komt de 1,0480 in beeld. Daarna is het in feite leeg of je zou naar 2002-niveaus moeten kijken", beweerde de handelaar.

De kracht van de dollar valt volgens Jongbloed overigens niet alleen toe te schrijven aan de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. "Macro-economische data uit de Verenigde Staten waren donderdag goed en de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, gaf in haar speech ook aan haar termijn uit te dienen. Dat biedt vertrouwen", aldus Jongbloed.

Risico's zijn er ook voor de dollar, maakte Jongbloed de kanttekening. "Vrijwel iedereen zit daar long. Bij enige tegenwind kan het ineens heel hard de andere kant uit gaan. Hetzelfde geldt voor het Britse pond. Daar zitten enorm veel shortposities in en met het huidige sentiment rondom de Brexit kan dat op bepaalde niveaus de nodige dynamiek met zich meebrengen", zo verwacht Jongbloed.

De euro noteerde vrijdag op 1,0590 dollar en op 0,8533 Britse pond. De dollar noteerde op 110,69 yen.

Leren beleggen

Live koersen