Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 november 2016, 17:51 uur

De kwartaalupdate van SBM Offshore woensdag nabeurs bood bemoedigende signalen, maar gaf weinig duidelijkheid over de concrete vooruitzichten. Dit concludeerde analist Dirk Verbiesen van KBC Securities.

SBM Offshore boekte in het derde kwartaal een omzet van 635 miljoen dollar, terwijl KBC Securities slechts rekende op 520 miljoen dollar. De divisie Turnkey boekte een omzet van 284 miljoen dollar en Lease & Operate was goed voor 352 miljoen dollar, Verbiesen rekende op een omzet van respectievelijk 150 miljoen en 370 miljoen dollar.

Ondanks bemoedigende signalen en gesprekken van de oliedienstverlener met klanten blijft de korte termijn outlook met betrekking tot de timing van nieuwe FPSO-projecten onzeker. Verbiesen benadrukte daarbij dat er op minder projecttoekenningen voor dit jaar wordt gerekend. Voor 2017 rekent de analist op 4 tot 7 projecten die zullen worden toegekend.

"Met een omzet van 352 miljoen dollar in het derde kwartaal bij de divisie Lease & Operate, denken wij dat het correct is om te concluderen dat SBM Offshore ongeveer in het midden van zijn omzetdoelstelling voor dit jaar van 1,3 miljard tot 1,4 miljard dollar zal uitkomen, waarmee het bedrijf de EBITDA-doelstelling van circa 750 miljoen dollar moet kunnen bereiken", aldus Verbiesen.

KBC Securities hanteert een koopadvies en een koersdoel van 16,70 euro voor SBM Offshore. Het aandeel noteerde donderdagmiddag op een groen Damrak 2,4 procent hoger op 13,18 euro.

Leren beleggen

Live koersen