Redactie ABM Financial News - Maandag 14 november 2016, 13:19 uur

Brussel heeft invoerbeperkende maatregelen genomen om het dumpen van staal en ijzererts door China tegen te gaan. Dit maakte de Europese Commissie maandag bekend.

Het gaat om voorlopige heffingen op de invoer van ijzeren en stalen pijpen en buizen die vanuit China worden gedumpt in de Europese Unie. Deze producten worden vooral gebruikt in elektriciteitscentrales, de bouwsector en in de olie- en gasindustrie.

Uit onderzoek van Brussel bleek dat deze producten worden verkocht in Europa tegen lage prijzen. Om deze reden zijn invoerheffingen ingesteld oplopend van 43,5 tot 81,1 procent om zo Europese staalfabrikanten te beschermen.

Het onderzoek naar de dumpingpraktijken begon in mei dit jaar na klachten door de Europese staalindustrie. Brussel besluit in de komende zes maanden of de maatregelen definitief worden en dan voor een periode van 5 jaar gelden.

Nog niet eerder heeft de EU zoveel maatregelen genomen om de oneerlijke export van staalproducten uit opkomende markten tegen te gaan. Momenteel zijn 40 maatregelen van kracht, waarvan er 18 zijn bedoeld om de invoer vanuit China te beperken. Er lopen nog 14 onderzoeken naar aanvullende maatregelen.

Leren beleggen

Live koersen