Redactie ABM Financial News - Maandag 14 november 2016, 16:12 uur

Bpost zal het overnamebod op PostNL mogelijk verhogen naar 6,00 euro per aandeel. Dit is de verwachting van analist David Kerstens van Jefferies.

Vorige week wees PostNL het beoogde bod van sectorgenoot Bpost van de hand. Bpost is bereid per aandeel PostNL 2,825 euro en 0,1202 aandeel Bpost te betalen. Toen Bpost het bod uitbracht op 6 november lag de waarde op 5,65 euro, sindsdien daalde het aandeel Bpost evenwel, en daarmee ook het bod op PostNL.

Toch meent Kerstens dat het gedaalde bod "aantrekkelijk" is, in vergelijking tot zijn koersdoel van 5,00 euro. Indien Bpost het bod verhoogt naar 6,00 euro, dan wordt het Nederlandse postbedrijf nog altijd met een korting van 6 procent ten opzichte van de sector gewaardeerd. Volgens Kerstens is een korting het gevolg van de naar verhouding uitdagendere Nederlandse markt. Waar de briefpostvolumes volgens de analist in België met 5 procent dalen, ligt de krimp in Nederland op 8 procent. Ook de pensioenproblematiek van PostNL maakt dat er een korting wordt gehanteerd.

Volgens Kerstens neemt het aantal grote aandeelhouders dat een overname door Bpost wel ziet zitten toe, waardoor de Nederlandse onderneming meer druk ziet om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Daarbij is het door het afwijzen van het bod voor Bpost duidelijk welke bezwaren zij zullen moeten wegnemen.

De overname van PostNL door Bpost is volgens Jefferies vooral gedreven door defensieve motieven. De Belgische onderneming wil een sterke pakketjesbezorger creëren "in een uitermate concurrerende Europese pakketmarkt". Daarbij geldt Bpost volgens Kerstens als het meest winstgevende postbedrijf in Europa, met een EBIT-marge van 20,5 procent in 2015. PostNL kwam volgen de analist niet verder dan 10,2 procent.

Een belangrijk deel van het verzet tegen een overname door Bpost is volgens Kerstens ingegeven door het belang van de Belgische staat in Bpost, dat na verwatering bij de overname nog altijd circa 40 procent zal zijn. Nederland kan volgens Jefferies een overname niet meer tegenhouden, aangezien het geen belang meer heeft in het bedrijf. Eventuele nieuwe wetgeving om een overname te kunnen blokkeren, zal niet tijdig af zijn, zo voorziet Kerstens.

Op een groene beurs won het aandeel Bpost maandag 1,6 procent op 21,78 euro en PostNL maakte een pas op de plaats op 4,49 euro.

Leren beleggen

Live koersen