Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 november 2016, 13:21 uur

Boskalis zal naar verwachting vrijdag herhalen dat de marktomstandigheden uitdagend zijn en de outlook voor 2016 bevestigen. Dit voorziet analist Tijs Hollestelle van ING in aanloop naar de kwalitatieve update die de maritieme dienstverlener vrijdag voorbeurs afgeeft.


Boskalis meldde tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers medio augustus dat de operationele winst in het tweede halfjaar van 2016 het niveau in de eerste zes maanden van het jaar zal benaderen.

"Begin dit jaar hebben we reeds aangegeven dat we in zwaar weer zijn beland. Dalende prijzen van olie, gas en commodities vormden de donkere wolken aan de horizon die uiteindelijk ook laat-cyclische bedrijven als Boskalis raken", zei CEO Peter Berdowski in een toelichting op de cijfers. Hollestelle verwacht dat het bedrijf deze visie zal herhalen.

De maritiem dienstverlener rapporteerde over de eerste helft van het jaar een operationeel resultaat (EBIT) van 182,4 miljoen euro, tegenover 359,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Boskalis boekte in de eerste zes maanden een omzet van 1,2 miljard euro, tegen 1,6 miljard euro een jaar eerder.

Hollestelle voorziet voor het hele boekjaar een operationeel resultaat van 304 miljoen euro. En inclusief het resultaat uit deelnemingen verwacht hij een EBIT van 355 miljoen euro. Het orderboek zal volgens de analist naar verwachting circa 2,4 miljard tot 2,6 miljard euro bedragen, tegen 2,7 miljard euro ultimo juni 2016.

De analist van ING, die een Houden advies en koersdoel van 31,50 euro hanteert, blijft voorzichtig over de toekomstige operationele prestaties van Boskalis, aangezien de activiteiten van het bedrijf onder de oliedienstverleners laat-cyclisch zijn. Daarnaast is volgens de analist een einde gekomen aan de langdurige positieve marktomstandigheden op de baggermarkt, "waardoor het moeilijk is in te schatten waar de EBIT-marge in de komende twee jaar op uit zal komen. Daarom is het moeilijk om het inkomstenniveau voor de groep in de de jaren 2017 en 2018 te voorspellen", aldus Hollestelle. "De balans van Boskalis blijft gezond en het bedrijf is in staat contanten te genereren."

Het aandeel noteerde donderdag op een groen Damrak 2,9 procent hoger op 29,55 euro.

Leren beleggen

Live koersen