Redactie ABM Financial News - Woensdag 9 november 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag rond de klok van elf uur lager, maar heeft de grote averij rondom de start van de handel voor een zeer groot deel goedgemaakt. De AEX index liep 0,9 procent terug naar 446,01 punten, terwijl de AMX 0,4 procent lager noteerde en de AScX 0,3 procent inleverde.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management ziet geen enkele reden om afscheid te nemen van aandelen nu Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten is geworden. "Wat Trump in zijn programma heeft staan is relatief gunstig voor bedrijven en dus ook de beurs. Politiek kan hij een stabiele factor worden. Wat er vandaag aan macronieuws naar buiten kwam en komt wordt nu genegeerd, aldus Van Eerden, die een kleine plus voor de beurs aan het slot van de handelsdag niet uitvlakt.

De Chinese producentencijfers over oktober waren beter dan verwacht en de inflatie trok conform verwachting aan. Het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk is in september opgelopen.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten nog groothandelsvoorraden over september en de wekelijkse olievoorraden naar buiten.

Olie noteerde woensdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent lager op 44,75 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,3 procent lager noteerde op 45,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1044. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op het hoogtepunt op 1,1294 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX kwam ABN AMRO dinsdag nabeurs met bestuursnieuws. Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

ING verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 4,60 naar 5,70 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel won 4,4 procent.

De meeste AEX-fondsen noteerden na de stevige openingsverliezen nog op een kleine min, maar Philips was met een verlies van 2,5 procent vooralsnog de opvallendste verliezer. Galapagos sprong er bij de winnende fondsen uit met een plus van 3,8 procent.

Bij de Midkapfondsen kwam Flow Traders met zwakke cijfers. De flitshandelaar zag in het derde kwartaal van 2016 de omzet en winst zoals verwacht kelderen na een lusteloos kwartaal met lage marktvolatiliteit en passieve beleggers, wat een sterk contrast opleverde met het recordkwartaal van een jaar eerder. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

Air France-KLM vervoerde in oktober meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Het aandeel Air France-KLM noteerde 3,1 procent lager.

ING verlaagde het advies voor Aperam van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel opwaarts bij van 32,00 naar 42,00 euro. Er kwam 1,9 procent op de koers bij.
Goldman Sachs verlaagde het advies voor PostNL van Kopen naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 5,30 euro. De koers zakte 1,7 procent.

Intertrust kreeg van UBS een koersdoelverlaging van 4,00 euro naar 17,00 euro. Het advies bleef staan op Neutraal. Intertrust noteerde een verliesje van 0,3 procent.
Onder de winnaars viel Arcadis op met een winst van 1,8 procent, TomTom steeg 1,5 procent.

AScX-component Value8 zal 485.400 gewone aandelen B uitgeven tegen 6,25 euro per stuk en zo circa 3 miljoen euro ophalen. Deze emissieprijs maakte het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries dinsdagavond bekend, nadat het de emissie al voorbeurs aankondigde. Value8 noteerde 3,1 procent lager.

Bij de AScX-fondsen noteerden ook de meesten aandelen lager. Lucas Bols was hier de sterkste stijger met een winst van 2,3 procent.

Lokaal meldde Euronext cijfers. De beursuitbater boekte in het derde kwartaal van dit jaar op jaarbasis minder omzet, afgezet tegen een zeer sterk derde kwartaal in 2015. "Euronext ervaart een uitdagende marktomgeving, zowel op het vlak van noteringen als van handel", aldus CEO Stéphane Boujnah. "Brexit is een onzekere factor en er is op jaarbasis sprake van een gedaalde volatiliteit. Door scherp op de kosten te sturen hebben we het operationeel resultaat kunnen ondersteunen", voegde de bestuurder toe. Het bedrijf rekent voor 2016 op een omzetdaling van circa vijf procent op jaarbasis. Van de aangekondigde planning aan kostenbesparingen van 22 miljoen denkt Euronext dit jaar twee derde te kunnen realiseren. Uitgaande van normale patronen door het jaar heen, voorziet het bedrijf een hogere EBITDA-marge in 2016 dan in 2015, toen deze uitkwam op 54,7 procent. Het aandeel Euronext moest 4,8 procent van zijn beurswaarde laten gaan.

Neways Electronics bereikte overeenstemming met ING en ABN AMRO over de herfinanciering van de onderneming. De nieuwe financieringsfaciliteit van in totaal 57,5 miljoen euro vervangt de 3-jaars financiering met ING en ABN AMRO die medio volgend jaar zou eindigen. Het aandeel leverde 2 procent in.

The Internet of Cars heeft een openbaar bod op Docdata uitgebracht. Het betreft een unaniem aanbevolen bod in contanten van 0,20 euro per gewoon aandeel, eventueel verminderd met enig dividend of andere uitkering die voor afronding van het bod wordt gedaan. Volgens Docdata, zo meldde het reeds in oktober, is de biedprijs "fair", omdat na afwikkeling van alle verplichtingen van de beursholding nog slechts een bedrag van 0,07 tot 0,09 euro per aandeel aan banktegoed resteert. TIOC heeft al de steun van tenminste 50,01 procent van de aandeelhouders van Docdata. Het aandeel Docdata noteerde onveranderd.

Batenburg Techniek zag in het derde kwartaal de omzet en het resultaat stijgen en herhaalde de outlook voor heel dit jaar. Batenburg kende naar eigen zeggen "een solide derde kwartaal". Het aandeel noteerde procent 0,4 lager.

Leren beleggen

Live koersen