Redactie ABM Financial News - Vrijdag 4 november 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur lager. De AEX index liep 0,5 procent terug naar 439,99 punten, terwijl de AMX 1 procent lager noteerde en de AScX 0,7 procent inleverde.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management spreekt vrijdag van een nerveuze en zeer risico-averse markt. "Het ziet er allemaal nogal apathisch uit. Met de Amerikaanse verkiezingen voor de deur houden beleggers hun kruit droog. Niemand durft, terwijl de cijfers toch niet onaardig zijn. Mocht het banenrapport van de Verenigde Staten echt heel goed zijn, dan voorzie ik even een opleving, maar daarna zal de terughoudendheid weer terugkeren in de markt. Tot en met aanstaande dinsdag blijft dit zo. Maar: houdt koopjes op de huidige niveaus goed in de gaten", aldus Van Eerden.

De inkoopmanagersindexen van de dienstensectoren van diverse landen van de eurozone zelf boden voor Duitsland een robuuste stijging in de groei, die ook beter uitkwam dan voorzien. De groei in de Franse dienstenbranche daalde meer dan verwacht. Van de eurozone als geheel kwam de groei hoger uit, maar bleef deze wel onder verwachting.

Ook werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in september gedaald zijn met 1,5 procent op jaarbasis.

Wat rest is nu de Amerikaanse handelsbalans over september en de banengroei over oktober.

Eerder op de dag bleek de Japanse dienstensector een draai te hebben gemaakt naar groei. Eerder zat de sector nog op een krimp.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent hoger op 44,74 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 0,2 procent hoger noteerde op 46,45 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1098. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1093 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1108 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX meldde Philips voorafgaand aan een beleggersdag van het healthtechbedrijf in Londen nieuwe doelstellingen voor de komende jaren. Philips mikt voor de middellange termijn, dat wil zeggen drie tot vier jaar, op een vergelijkbare omzetgroei, exclusief wisselkoerseffecten, van 4 tot 6 procent met een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Daarnaast verwacht Philips dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROIC) autonoom zal verbeteren naar 15 tot 20 procent. Philips mikt daarbij op een jaarlijkse kasstroomgeneratie van ongeveer 1,0 miljard tot 1,5 miljard euro. Philips noteerde vrijdag 0,5 procent in het rood.

DSM meldde vrijdag dat het van plan is 1,7 miljoen aandelen terug te kopen. Gebaseerd op de slotkoers van 3 november zou het inkoopprogramma een omvang hebben van circa 93 miljoen euro. De definitieve prijs zal worden vastgesteld op basis van de naar volume gewogen gemiddelde koers van het aandeel DSM. Het maximaal aantal aandelen dat wordt teruggekocht vertegenwoordigt circa 0,9 procent de gewone aandelen DSM. S&P Equity Research heeft vrijdag het koersdoel voor DSM verlaagd van 63,00 naar 57,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. DSM noteerde vrijdag 0,1 procent verlies.

Aalberts Industries heeft een overeenkomst bereikt over de volledige overname van Vin Service. Financiele details ontbraken. Het aandeel Aalberts noteerde 1 procent lager.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor het aandeel ING met 1,50 euro naar 14,00 euro en handhaafde het koersdoel op Kopen. UBS stelde het koersdoel met 0,10 euro bij naar 14,60 en hield het advies ook op Kopen. ING verloor 1 procent.

KPN heeft 10 miljoen euro geïnvesteerd in het KEEN Venture Partners Funds, opgericht door Ben Verwaayen, diens zoon Robert Verwaayen en Alexander Ribbink, en heeft als insteek groeikapitaal te leveren aan innovatieve technologiebedrijven die in Europa willen uitbreiden. KPN noteerde een verlies van 1,2 procent.

Op één na stonden alle hoofdfondsen onder druk onder aanvoering van Aegon dat 2,9 procent zakte, gevolgd door ArcelorMittal dat 2,4 procent moest laten gaan.

Bij de Midkapfondsen verlaagde S&P Equity Research vrijdag het advies voor Air France-KLM verlaagd van Houden naar Verkopen en stelde deze het koersdoel neerwaarts bij van 5,50 naar 5,20 euro. Goodbody haalde 15 procent van het koersdoel af waarmee deze uitkwam op 4,70 euro. Het advies werd verlaagd van Houden naar Verkopen. Air France-KLM noteerde een verlies van 4,3 procent na donderdag stevig te zijn aangedikt.

Eurocommercial Properties heeft over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een hoger direct beleggingsresultaat geboekt. Het aandeel van het fonds noteerde vrijdag 2,2 procent lager.

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor Intertrust verlaagd van 23,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel Intertrust noteerde vrijdag 1,8 procent lager.

NIBC heeft vrijdag het advies voor BE Semiconductor Industries verhoogd van Neutraal naar Accumuleren en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 25,00 naar 34,00 euro. Besi was bij de Midkappers de enige stijger met een winstje van 0,2 procent.

S&P Equity Research verlaagde vrijdag het advies voor BAM Groep van Kopen naar Houden, maar liet het koersdoel van 4,50 euro ongewijzigd. BAM ging met 2,3 procent onderuit.

De verliezen bij de Midkap werden breed gedragen, waarbij bijna 20 fondsen een procent of meer verloren.

AScX-component Brunel deed het met zijn bedrijfsresultaat beter dan voorzien, maar zag de omzet en de winstgevendheid in het derde kwartaal wel stevig dalen. De outlook bleef intact. Het aandeel noteerde vrijdag 3,8 procent lager.

NSI heeft in de eerste negen maanden van 2016 een lager direct beleggingsresultaat gerealiseerd, maar handhaafde de verwachtingen voor dit jaar. NSI noteerde vrijdag 0,4 procent lager.

Van Lanschot steeg, als een van de weinige fondsen, met 1,5 procent. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van 2016 het vermogen onder beheer zien stijgen als gevolg van onder meer het gunstige beursklimaat.

Ook bij de AScX waren de winnaars zwaar ondervertegenwoordigd met Value8 dat 3,5 procent won als regelrechte uitschieter. Sterkste daler was Heijmans waar 6,4 procent van de koers van af ging.

Lokaal viel Novisource op dat bij 300 stukken 6,8 procent inleverde. Overige koersverschillen waren gezien de volumes niet relevant.

Leren beleggen

Live koersen