Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 november 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdag gedurende de ochtend de weg omhoog gevonden, nadat de olieprijzen fors stegen in afwachting op de uitkomst van de OPEC-bijeenkomst in Wenen. Rond de klok van elf uur koerste de AEX 0,5 procent hoger op 454,93 punten, terwijl de AMX 0,2 procent verloor en de AScX met 0,4 procent steeg.

"De stijgende olieprijzen trekken de beurzen mee omhoog, aangevoerd door indexzwaargewicht Royal Dutch Shell", zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus op. Ook speelde een koersstijging van Unilever, een andere zwaargewicht in de AEX, de Amsterdamse beurs in de kaart. Volgens Schutte reageerden beleggers positief op de investeerdersdag van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern. Unilever liet weten een bovengemiddelde marktgroei, een versnelde verbetering van de operationele winstmarge en een sterke kasstroom te voorzien.

Beleggers wachten voornamelijk op de uitkomst van de OPEC-vergadering in Wenen vandaag, aldus de beleggingsadviseur. Volgens Schutte maakt de Amsterdamse beurs zich op voor het weerstandsniveau van 458 tot 460 punten. "Na de uitslag van het Italiaanse referendum op zondag, kan duidelijk worden of de beurs deze weerstandsniveaus achter zich kan laten."

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in oktober zijn gestegen. De producentenprijzen namen vorige maand op jaarbasis toe met 1,5 procent. In september was er nog sprake van een afname van 1,2 procent en in augustus daalde het prijsniveau zelfs met 3,4 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen namen op maandbasis, gecorrigeerd voor inflatie, in oktober toe met 2,4 procent. Dit was beduidend beter dan de verwachte stijging van 1,0 procent. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in oktober evenwel met 1,0 procent. De Duitse werkloosheid daalde in november licht. Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage kwam uit op 6,0 procent.

In de middag staat het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP op de rol, wat doorgaans als een indicatie wordt gezien voor het officiële arbeidsrapport op vrijdag. Ook verschijnt vanavond het Beige Book van de Federal Reserve.

Olie noteerde woensdag in afwachting op de uitkomst van de OPEC-bijeenkomst flink in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 5,2 procent op 47,57 dollar, terwijl een februari-future Brent 5,7 procent hoger bewoog op 49,01 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0642. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0649 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0614 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 13 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dat in het licht van stijgende olieprijzen 2,4 procent meer waard werd. Ook oliedienstverlener SBM Offshore profiteerde van de hogere olieprijzen en werd 2,3 procent meer waard. Unilever schreef eveneens 2,3 procent bij.

ArcelorMittal bleek de gebeten hond met een verlies van 1,6 procent. Ook Philips kon met een min van 1,4 procent niet in het groen komen. Altice werd 0,8 procent minder waard. CEO Dexter Goei van Altice meldde tijdens een interview met The Wall Street Journal dat de Amerikaanse tak van het bedrijf van plan is zijn gehele netwerk in de Verenigde Staten in de komende vijf jaar om te zetten in een ultrasnel glasvezelnetwerk.

In de Midkap kon Sligro Food Group op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel steeg 1,7 procent, nadat Kepler Cheuvreux het bedrijf op de kooplijst zette. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 32,00 naar 37,50 euro. Analist Patrick Roquas meent om financiële en strategische redenen dat Sligro de tak Food Retail op dit moment zou moeten verkopen. Indien dit gebeurt dan zal de autonome groei van Sligro met 1,5 procentpunt stijgen, aldus de marktvorser. Over de tak Foodservice, dat sneller dan de markt groeit, liet Roquas zich wel positief uit. Na een verkoop van Food Retail en een focus op Foodservice verwacht de analist een positieve koersreactie.

PostNL werd 1,0 procent meer waard. De Telegraaf schreef dinsdagavond op basis van bronnen dat Bpost waarschijnlijk nog deze week een volgende stap zal zetten in de overnamestrijd rond PostNL. Wat deze stap wordt is nog onduidelijk. "Alle opties liggen daarbij nog open", aldus één van de bronnen, die tegen de krant sprak van een hoger bod, evenals van het staken van de strijd. Het volatiele OCI won 1,6 procent.

BE Semiconductor Industries maakte een koersval van 5,4 procent en was daarmee hekkensluiter. De Duivense toeleverancier aan de halfgeleidersector is van plan om 100 miljoen euro op te halen met de uitgifte van converteerbare obligaties met een looptijd tot 2023. Besi heeft daarnaast de optie om de uitgifte te verhogen tot 125 miljoen euro. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de keuze "verrassend" omdat Besi al een sterke kaspositie heeft. De marktvorser ziet evenwel veel voordelen aan het ophalen van meer kapitaal. Volgens Versteeg zijn beleggers bang voor verwatering, maar dat lijkt in het licht van de huidige koers overdreven.

Verder gaven in de AMX Air France-KLM en Aperam respectievelijk 2,6 en 1,2 procent aan beurswaarde prijs.

Onder de kleinere fondsen won AMG Advanced Metallurgical Group 5,0 procent na de koersafstraffing van de afgelopen dagen en Heijmans steeg 3,8 procent. De bouwer kreeg van de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van een nieuwbouwproject in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam gegund. Met de opdracht voor de bouw van 71 woningen is een aanneemsom van circa 32 miljoen euro gemoeid. Minimaal 30 procent moet bestaan uit sociale huurwoningen. Telegraaf Media Groep daalde 3,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen