Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 november 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 0,9 procent op naar 456,95 punten, terwijl de AMX 0,6 procent hoger noteerde en de AScX 0,4 procent steeg.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak van een Damrak dat speculeert op een akkoord over het beperken van de olieproductie tussen Rusland en oliekartel OPEC. "Als dat er komt geeft dat veel rust en dat zorgt dan waarschijnlijk voor een olieprijs boven de 50 dollar per vat", aldus Vermeulen.

Vermeulen wees verder op ArcelorMittal en Aperam die er positief uitspringen. "Mogelijk dat de investeringsambities van Donald Trump daar aan ten grondslag liggen", aldus de vermogensbeheerder. Ook benadrukte Vermeulen het sentiment bij de achterblijvende koersen van Heineken, Ahold en Unilever. "Defensief heeft het wat lastig, mogelijk vanwege bedrijfsspecifieke punten van aandacht, zoals de marges en volumes van Ahold in de Verenigde Staten", aldus Vermeulen.

Vermeulen verwacht voor vandaag, maar ook voor rest van de week, geen vuurwerk vanwege de viering van Thanksgiving Day in de Verenigde Staten aanstaande donderdag. In de middaguren volgen vandaag nog cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone over november en de bestaande woningverkopen in Amerika over oktober.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,1 procent hoger op 48,77 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,3 procent hoger noteerde op 49,53 dollar.

Een vertegenwoordiger van Nigeria zei dat een deal van oliekartel OPEC om de productie te beperken nog vandaag bereikt zou kunnen worden. Ook Iran en Irak zouden meedoen aan het plan, wat voor tenminste een half jaar zou moeten gelden.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0620 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0635 op de borden.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 4,5 procent, gevolgd door RELX met 2,1 procent. Credit Suisse verhoogde het advies voor het aandeel RELX van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 15,50 euro naar 18,60 euro.

ASML rondde de overname van Hermes Microvision Inc ter waarde van 2,75 miljard euro af. Verder verkocht Chief Technology Officer Martin van den Brink voor bijna 2,5 miljoen euro aan aandelen. Het aandeel ASML won 0,4 procent.

DSM kondigde het vertrek van bestuurslid Stephan Tanda per 1 februari 2017 aan. De resterende bestuursleden van DSM zullen zorg dragen voor het takenpakket van Tanda. Het aandeel DSM kreeg er 0,6 procent bij.

Verliezende fondsen waren duidelijk in de minderheid, met een verlies van 0,1 procent voor Heineken en een min van 0,5 procent voor Ahold Delhaize.

In de Midkap ging Aperam aan kop met 2,3 procent, gevolgd door bodemonderzoeker Fugro met 1,9 procent en Eurocommercial Properties met 1,5 procent. HSBC verhoogde het advies voor het vastgoedfonds van Houden naar Kopen.

Corbion leverde 0,5 procent in, Wereldhave gaf 0,6 procent prijs en GrandVision daalde 0,5 procent.

AScX-component Lucas Bols noteerde vandaag ex-dividend. Het aandeel daalde 0,1 procent.

NIBC verlaagde het advies voor Amsterdam Commodities van Accumuleren naar Neutraal en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 23,50 naar 21,00 euro. Analist Gerard Rijk wees op de gedaalde koers van het aandeel Acomo en de relatie met de gedaalde prijs voor peper, een van de prominent producten van het handelshuis. Daarbij oordeelde Rijk dat de overname-activiteit van Acomo de laatste jaren aan de 'magere' kant is. De marktvorser voorziet daarin voor de komende twaalf maanden weinig verandering, mede gelet op het vertrek van CEO Erik Rietkerk in het voorjaar van 2017. Acomo noteerde 0,9 procent lager.

Heijmans sprong 4,6 procent omhoog, Brunel International dikte 1,8 procent aan en Wessanen kreeg er 1,9 procent bij.

Lokaal meldde Accsys Technologies cijfers over het eerste halfjaar. Het bedrijf leed een operationeel verlies op een lagere omzet. Accsys verwacht dat de licentie inkomsten ook in de tweede jaarhelft lager zullen zijn. Topman Paul Clegg zei ondanks de lagere resultaten vertrouwen te blijven houden in het volledige jaar en verder. Analist Johan van den Hooven van NIBC concludeerde dat Accsys teleurstellende resultaten rapporteerde, aangezien de analist had gerekend op hogere inkomsten en marges. Het aandeel Accsys noteerde 3,8 procent onder de slotnotering van maandag.

Pharming lanceerde de maandag aangekondigde claimemissie. Met de claimemissie geeft Pharming in totaal bijna 59 miljoen nieuwe aandelen uit via een verhouding van 1 voor 7 claimrechten. De uitgifteprijs ligt op 0,205 euro per nieuw aandeel, een korting van 10 procent ten opzichte van de 20-daagse volumegewogen gemiddelde prijs tot 18 november 2016. Het aandeel Pharming noteerde 1,8 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen