Redactie ABM Financial News - Maandag 14 november 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 1,1 procent op naar 450,44 punten, terwijl de AMX 0,6 procent hoger noteerde en de AScX 0,5 procent won.

De economische groei van Japan kwam over het derde kwartaal met 2,2 procent duidelijk hoger uit dan verwacht. De industriële productie en de detailhandelsverkopen van China bleven op niveau.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer ziet drie krachtige bewegingen die gezamenlijk beleggers naar de markt trekken. "De stijgende dollar, de scherp opgelopen lange rente in de Verenigde Staten en het Trump-effect met het oog op verwachte investeringen. In combinatie met redelijk tot goede macrocijfers uit Azië voedde dit de risicobereidheid bij beleggers", aldus Van der Schaaf.

Vandaag komt uit het eurogebied nog de industriële productie over september. Verder frequenteert de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, een gelegenheid in Rome. De gouverneur van de Fed van Richmond, Jeffrey Lacker, houdt een redevoering op het Washington College. De president van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, houdt een speech en hetzelfde doet de Britse premier Theresa May. De zittende Amerikaanse president Barack Obama start vandaag een rondreis die hem land Griekenland, Peru en Duitsland voert.

Olie noteerde maandag licht lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent lager op 43,26 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 44,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0746. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0753 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een stand van 1,0849 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX meldde Gemalto in de Verenigde Staten een subsidie te hebben ontvangen voor een proef met digitale rijbewijzen in vier Amerikaanse staten. Gemalto won 0,6 procent.

De Japanse oliedistributeur Idemitsu Kosan heeft maandag besloten de eerder voorgenomen overname van een belang in zijn kleinere rivaal Showa Shell Sekiyu uit te stellen tot eind januari. Dit meldde het Japans financieel-economische dagblad Nikkei Shimbun maandag. In de zomer van 2015 bereikte Royal Dutch Shell een akkoord met Idemitsu over de verkoop van het belang voor omgerekend circa 1,4 miljard dollar. Na de verkoop zou Shell nog een belang overhouden in Showa Shell Sekiyu van 1,8 procent. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde maandag 0,3 procent lager.

De Chinese effectenbank Haitong start met het volgen van het aandeel ArcelorMittal met een verkoopadvies en een koersdoel van 4,65 euro. ArcelorMittal ging met 3,9 procent omhoog.

Aegon heeft op 3 oktober zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Aegon won 4,3 procent en was met dat rendement de sterkste stijger.

Goldman Sachs heeft maandag het koersdoel voor Altice verhoogd van 23,50 naar 24,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel Altice noteerde maandag 1,1 procent hoger.

Van de 25 AEX-componenten noteerden er 16 een winst van 1 procent of meer. Er was één fonds bij de hoofdgraadmetere dat een minnetje liet optekenen: Unibail-Rodamco dat 0,3 procent zakte.

Bij de Midkapfondsen kreeg Vastned maandag van Berenberg een koersdoelverlaging van 46,00 naar 42,00 euro een gehandhaafd advies op Kopen. Vastned noteerde maandag onveranderd.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Wereldhave verlaagd van 51,40 naar 49,00 euro en handhaafde het advies op Neutraal, in reactie op de trading update van het Nederlandse vastgoedfonds eind vorige maand. Wereldhave zakte 1,3 procent.

BE Semiconductor Industries werd door Kepler Cheuvreux in advies verlaagd van Kopen naar Reduceren. Het koersdoel bleef 29,00 euro. Het aandeel noteerde 1,3 procent lager en was één van de weinig dissonanten in de Midkap.

Bij de Midkap-fondsen stemde het beeld overeen met dat van de AEX: veel groene koersen en geen bizarre uitschieters.

AScX-component Kendrion kreeg van NIBC Markets een koersdoelverhoging van 27,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel Kendrion noteerde maandag een plus van 1,6 procent.

Value8 heeft Kersten Holding volledig ingelijfd. Dit maakte de investeringsmaatschappij maandag bekend. Met de uitbreiding van het belang in de leverancier van onder andere medische hulpmiddelen is een aanvullende investering tussen de 4 miljoen en 5 miljoen euro gemoeid. Value8 financiert deze uit eigen middelen en door gebruik van zijn bankfaciliteit. Het aandeel Value8 kreeg er maandag 2,9 procent bij.

Bij de AScX was het beeld grotendeels positief, zonder uitschieters. Ordina won 1,8 procent en AMG 2 procent. Amsterdam Commodities was een opvallende daler met een min van 1,3 procent.

Lokaal meldde Pharming Group dat het met een syndicaat van kredietverstrekkers de voorwaarden is overeengekomen voor een kredietfaciliteit van 40 miljoen dollar, circa 37 miljoen euro, die gebruikt zal worden om de rechten voor geneesmiddel Ruconest terug te kopen. Pharming steeg 1,3 procent.

Een groot deel van de lokaal genoteerde aandelen liet nog geen notering zien. Wat wel liep noteerde grotendeels in de plus met een winst van 2,1 procent voor het aandeel Euronext met een omzet van bijna 11.000 stukken. Coca Cola European Partners, vorige week nog met cijfers, steeg 1,3 procent met een volume van bijna 6.500 stukken. DPA verloor 1,4 procent. Overige bewegingen waren gerelateerd aan zeer lage volumes.

Leren beleggen

Live koersen