Redactie ABM Financial News - Donderdag 10 november 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur hoger. De AEX index liep 0,4 procent op naar 456,00 punten, terwijl de AMX 1,2 procent hoger noteerde en de AScX 0,8 procent inleverde.

"Wat we donderdag zien is een vervolg op een bizar beeld dat zich woensdag op de borden aftekende", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer. "Een etmaal later lijkt de AEX vooralsnog moeite te hebben om door de 460 punten heen te breken. Aegon, dat overigens zeer laag stond genoteerd, is hoogvlieger en zorgt wel voor extra steun voor de index met een punt bijdrage in de puntenwinst van de index", aldus Van der Schaaf.

De macro-economische kalender was matig gevuld. De industriële productie van Frankrijk daalde over september op maandbasis meer dan voorzien, terwijl de stijging voor de productie in augustus met 20 basispunten opwaarts werd bijgesteld. De productie van de Italiaanse industrie over september daalde eveneens op maandbasis, maar hier was de daling geringer dan voorspeld.

Uit de Verenigde Staten passeren alleen nog de wekelijkse steunaanvragen en het overheidsbudget voor oktober.

Cijfers komen vandaag nog van UniCredit, Perrigo, Macy's, NVIDIA en Walt Disney.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 45,13 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 46,50 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0903. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0926 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0915 op de borden.

Stijgers en dalers
Het beeld onder de AEX-fondsen was overwegend positief, aangevoerd door Aegon met 13,1 procent na het openen van de boeken over het derde kwartaal. De verzekeraar boekte in de afgelopen periode weer winst, na een fors verlies een jaar eerder, doordat een herziening van de economische modellen en aannames geen grote tegenvallers opleverde. De cijfers bleken aanzienlijk beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zowel voor de nettowinst, de kaspositie als de Solvency II-ratio toonde analist Matthias de Wit van KBC Securities zich positief. Morgan Stanley-analisten zagen het iets anders en stelden dat de onderliggende winst in het derde kwartaal iets lager was dan verwacht met 461 miljoen euro, omdat de verzekeraar de gewijzigde aannames en modellen laat lopen via de overige posten en dus niet in het onderliggende cijfer.

Na Aegon volgde Boskalis met een winst van 3,5 procent, NN Group met een plus van 2,6 procent en Randstad met 2,9 procent.

SBM Offshore presenteerde in de eerste negen maanden van 2016 een lagere omzet, vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in met name de offshore-industrie. Société Générale oordeelde evenwel dat SBM Offshore een goed derde kwartaal achter de rug had dankzij met name de sterke prestaties bij de tak Turnkey. SBM Offshore kreeg er 2,3 procent bij.

ING verhoogde het koersdoel voor ASML van 85,00 naar 90,00 euro met een onveranderd Houden advies. Volgens analist Nigel van Putten is de analistenconsensus voor de brutomarge van ASML voor 2017 "te hoog". Zodra de vooruitzichten voor de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet duidelijker worden en de risico's dalen, zei Van Putten meer vertrouwen te krijgen in het aandeel. Het aandeel won 0,7 procent.

ABN AMRO verlaagde het advies voor ArcelorMittal van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij met 0,50 euro naar 7,00 euro. De resultaten van ArcelorMittal in het derde kwartaal schoten volgens de analisten van ABN AMRO licht tekort en daarbij was de staalreus voorzichtig gestemd over de toekomst, vooral door de hogere kolenprijzen. Het aandeel leek niet gevoelig en liep 2,8 procent op.

Bij de Midkapfondsen was Refresco aan de beurt met cijfers. Refresco Group zag in het derde kwartaal zowel de volumes als de omzet harder stijgen dan voorzien. Refresco mikt voor de middellange termijn nog altijd op een autonome volumegroei van 0 tot 5 procent. Op de middellange termijn voorziet de bottelaar wel "marginale" druk van "tienden van centen" op de brutomarge vanwege een iets andere verkoopmix. Refresco presteerde volgens analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux in het derde kwartaal beter dan verwacht. Het aandeel won 4,8 procent.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor Aperam met 1,00 euro naar 43,00 euro, terwijl het advies werd verlaagd van Kopen naar Houden. Het aandeel heeft volgens de analisten "extreem goed" gepresteerd sinds medio 2013 en won donderdag 1,1 procent.

Bij het Midkap-segment was de stemming vergelijkbaar met de AEX-fondsen met 2,3 procent winst voor Arcadis, Fugro waar 3,8 procent bij kwam en TomTom dat 2,4 procent duurder wordt. OCI voerde de lijst met stijgers aan met 9,1 procent na een koopadvies van EFG-Hermes. Dalers hielden de schade beperkt tot maximaal 0,9 procent, in dit geval voor Vastned.

AScX-component Probiodrug leed in het derde kwartaal van 2016 een minder groot verlies, door een verschuiving van de onderzoekskosten en lagere overige kosten. Het aandeel dikte 1,8 procent aan. Onder de AScX-fondsen was het winnende deel veruit in de meerderheid, met BinckBank dat 3,2 procent steeg, het recent afgestrafte Heijmans waar 3,6 procent bijkwam en Beter Bed dat 3,2 procent steeg.

Takeaway kreeg van ABN AMRO het eerste advies mee op Kopen met een koersdoel van 28,00 euro. Het aandeel kreeg er 3,1 procent bij.

MDxHealth liet bevredigende resultaten zien in the Journal of Urology in verband met haar blaaskankertest AssureMDx. Het aandeel steeg 6,4 procent.

Ook Eurocastle Investment had resultaten en boekte in het afgelopen kwartaal een hoger operationeel resultaat ten opzichte van de drie maanden ervoor. Er kwam 0,2 procent bij.

Euronext won 3,0 procent volgend op de cijfers van gisteren. ING verlaagde het koersdoel van 43,00 euro naar 41,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. ING wees wel op de uitstekende kostencontrole.

Leren beleggen

Live koersen