Redactie ABM Financial News - Maandag 28 november 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van elf uur lager. De AEX index liep 1,2 procent terug naar 42,63 punten, terwijl de AMX 0,7 procent lager noteerde en de AScX 0,5 procent inleverde.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management verklaarde de daling van de AEX uit een reeks van onzekerheden. "De opgelopen euro is er één van. De uitkomst van de OPEC-vergadering van aanstaande woensdag is ongewis, maar er zijn vooralsnog weinig aanwijzingen dat een productie-akkoord op tafel komt. Verder is het referendum van Italië een onzeker element en de verkiezingsstrijd in Frankrijk krijgt hardere contouren. Als Le Pen kans blijft maken op het presidentschap, heeft dat implicaties voor de euro", aldus Montfrooij.

Montfrooij wees maandag ook op de rente in Europa die onder druk staat en daarmee de koersen van banken raakt.

"Wat maandag ook een factor is betreft het gebrek aan nieuws. Dat maakt dat verschillende partijen even geld van tafel halen en eerst willen zien wat er deze week naar buiten komt. We hebben daarbij een een zeer drukke week in het verschiet als het om macro-economische cijfers met inkoopmanagersindexen, inflatiedata en de Amerikaanse banencijfers", aldus Montfrooij.

Macro-economisch was het maandag zeer rustig en met de lichte daling van het Italiaanse ondernemers- en consumentenvertrouwen waren alle macro-economische data inmiddels bekend gemaakt. Uit de Verenigde Staten volgen vandaag geen macrocijfers.

Olie noteerde maandag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent lager op 45,62 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,8 procent lager noteerde op 47,86 dollar.

De oliemarkt zal in 2017 stabiliseren, zelfs als de grote olieproducenten geen overeenkomst bereiken over het terugbrengen van de productie. Dit zei energieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië zondag volgens persbureau Reuters.

De euro/dollar noteerde op 1,0647. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0659 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag om 19.00 uur stond er een stand van 1,0602 op de borden.

Stijgers en dalers
Van de hoofdfondsen noteerde alleen Gemalto hoger. ABN AMRO zakte maandag 1,7 procent, Aegon 1,5 procent, NN 1,7 procent en ING eveneens 1,7 procent. ArcelorMittal spande echter de kroon met een min van 2,2 procent.

Gemalto heeft een intentieverklaring getekend met Huawei om hun krachten te bundelen op het vlak van Internet of Things (IoT) technologie. Dit meldde de Franse digitale beveiliger maandag voorbeurs zonder financiële details te verstrekken. Gemalto kreeg er 2,7 procent bij.

Jefferies verlaagde het koersdoel op Unilever van 41,20 naar 40,00 euro en handhaafde het advies op Houden in aanloop naar zijn jaarlijkse investeerdersseminar aanstaande woensdag. Analist Martin Deboo motiveerde de koersdoelverlaging onder andere op basis van het marginaal negatieve resultaat in het derde kwartaal en wees tevens op de pr-blunder van het bedrijf, waarbij het voedingsmiddelenconcern aankondigde de prijzen te willen verhogen en afnemer Tesco daar tegenin ging. Unilever leverde maandag 1 procent in.

Bij de Midkapfondsen meldde Air France-KLM de vermoedelijke verkoop van zijn afhandelingsdivisie Cobalt Ground Solutions op London Heathrow aan Groupe Crit. Het aandeel van de luchtvaartonderneming zakte 1,8 procent.

HSBC heeft het koersdoel voor het aandeel ASR met 6 procent verhoogd van 21,10 naar 22,30 euro, met behoud van het koopadvies naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers van de verzekeraar. De analisten van de Brits-Aziatische bank zijn positief over het feit dat de Solvency II-buffer de afgelopen drie kwartalen tamelijk stabiel bleef, schommelend tussen 185 en 191 procent, en ruim boven de doelstelling van 160 procent. Het aandeel hield het maandag echter niet helemaal droog en zakte 0,4 procent.

OCI en onderdeel Iowa Fertilizer Company hebben de eerder aangekondigde omwisseling van een bedrijfsobligatie afgerond. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Er waren bij de Midkap iets meer winnaars, waaronder Flow Traders dat 0,7 procent aandikte. Sterkste daler was maandag Fugro met een verlies van 3,4 procent. Delta Lloyd leverde 1,3 procent in.

AScX-componenten kenden op hun beurt weer meer winnaars dan de Midkap-fondsen. Beter Bed en Telegraaf Media Groep vielen op met winsten van elk 2 procent. Heijmans was hier de grootste verliezer met een min van 3,5 procent.

Lokaal meldde RoodMicrotec een omzetwaarschuwing, maar verwachtte ook de omzetgroei van de onderliggende wereldwijde halfgeleidermarkt gedurende de komende vier jaar te overtreffen. NIBC is niet verrast over de omzetwaarschuwing die RoodMicrotec uitstuurde. De analist is positief over de verdere invulling van de pijplijn voor de langere termijn, die RoodMicotec maandag bekend maakte. Het aandeel noteerde maandag 6,3 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen