Redactie ABM Financial News - Woensdag 2 november 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag rond de klok van elf uur lager nu er onder beleggers veel nervositeit is ontstaan over de stevig inhaalslag van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump in de peilingen. De AEX index liep 1 procent terug naar 445,10 punten, terwijl de AMX 1,1 procent lager noteerde en de AScX 1,3 procent inleverde.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management spreekt woensdag van een politieke aandelenmarkt, "van oudsher onrustig en zelden opwaarts gericht. Er is geen paniek, maar de kans dat Donald Trump volgens de recente peilingen nog lang niet afgeschreven is als presidentskandidaat van de Verenigde Staten, maakt de belegger nerveus. Stalen zenuwen zijn de komende week nodig om het hoofd koel te houden. Opvallend is dat als bedrijven ook meer een beetje tegenvallen met cijfers, er direct wordt afgestraft. Kijk naar Wolters Kluwer vandaag. Impulsen om de markt omhoog te krijgen ontbreken", aldus Van Eerden.

Van Eerden wijst overigens op de economische ambities van Trump, die duiden op investeringen. "Zijn risico's liggen in het politieke speelveld en dus is het nog maar de vraag hoe negatief zijn verkiezing kan uitpakken voor de beurzen", aldus de vermogensbeheerder.

Volgens Aberfeld ligt voor de AEX een cruciale steun op 442 punten.

De inkoopmanagersindices voor de diverse industrieën van de eurozone duidden op verdere groei, waarbij Frankrijk weer terugkeerde naar groei met een index die beter uitkwam dan verwacht. Van de eurozone was de index verder opgelopen en ook meer dan voorzien. Duitsland liet in oktober ook een verdere groei zien, maar bleef iets achter bij de prognose.

Vanmiddag gaat alle aandacht uit naar de banengroei in de private sector van de Verenigde Staten over oktober. Verder staan nog de inkoopmanagersindex van New York over oktober en de wekelijkse olievoorraden op de agenda. Vanavond volgt het rentebesluit van de Federal Reserve. Daarvoor worden geen wijzigingen verwacht. De Fed komt alleen met een schriftelijke verklaring naar buiten.

Amerikaanse bedrijfsresultaten komen woensdag van Alergan, Office Depot, Time Warner, Alibaba en Facebook en Fitbit nabeurs.

Olie noteerde woensdag flink lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,5 procent lager op 45,92 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 1,5 procent lager noteerde op 47,41 dollar.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1080. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1065 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1055 op de borden.

Stijgers en dalers
Bij de AEX was Wolters Kluwer een gebeten hond met een verlies van 5,3 procent. Het bedrijf maakte over de eerste negen maanden van dit jaar een autonome omzetgroei van 2 procent bekend, terwijl deze over de eerste zes maanden nog 3 procent bedroeg. NIBC vond dit tegenvallen en verlaagde het koersdoel van 40,00 euro naar 36,00 en advies van Accumuleren naar Neutraal. S&P verlaagde het koersdoel met 5,00 euro naar 33,00 euro bij een gehandhaafd advies op Houden. Het bedrijf droeg los van de trading update Wolters Kluwer Frans Cremers en Ann Ziegler voor als nieuwe commissarissen.

NN Group zal uiterlijk 28 december 2016 een biedingsbericht indienen bij de Autoriteit Financiële Markten voor de overname van Delta Lloyd. NN noteerde woensdag 0,5 procent lager.

Vrijwel alle AEX-fondsen noteerden woensdag lager, waarbij bijna de helft een procent of meer. ArcelorMittal gaf 3,4 procent prijs, Aegon 2,2 procent en ING 1,6 procent.

Bij de Midkapfondsen reageerde Delta Lloyd met een koersverlies van 0,6 procent op het bericht van NN.

Bpost bevestigde woensdag eerdere geruchten dat het een intern onderzoek doet naar een mogelijke vriendelijke toenadering tot PostNL. PostNL liet weten kennis te hebben genomen van de berichtgeving en bevestigde niet in gesprek te zijn met de Belgische sectorgenoot. KBC Securities heeft woensdag het koersdoel voor PostNL verhoogd van 3,80 naar 4,70 euro met een ongewijzigd Houden advies. PostNL noteerde 4,4 procent lager.

AScX-component Heijmans zakte 13,4 procent. De bouwer blijft last houden van oude probleemprojecten die de winstgevendheid kunnen drukken. Vanwege de onzekerheid over de afronding van deze projecten gaf het management geen concrete verwachtingen af. "We blijven worstelen met een aantal grotere projecten die zich moeizaam ontwikkelen", aldus CEO Bert van der Els in een toelichting. Eind september voldeed de bouwer aan zijn bankconvenanten. Indien de gesprekken over de probleemprojecten echter niet bevredigend aflopen, dan kan dit volgens Heijmans veranderen. "Om hier adequaat op te kunnen reageren, voeren we pro-actief en constructief overleg met financiers", stelde de bouwer. De onderneming onderzoekt meerdere scenario's om de solvabiliteit te verbeteren.

Alle Midkap-fondsen stonden woensdag op verlies. Fugro verloor 3,5 procent, Aperam 2,6 procent, Arcadis 1,8 procent en Air France-KLM 1,8 procent.

Bij de smallkappers domineerden de verliezende fondsen. Ordina, gisteren met cijfers en toen flink onderuit, zakte woensdag nog eens 7,8 procent. Rond de tien fondsen verloren meer dan een procent. Nedap en Value8 hielden het droog met plussen van respectievelijk 1,2 procent en 1,5 procent.

Lokaal meldde TIE Kinetix dat het een overnamevoorstel heeft ontvangen van aandeelhouder DW Vastgoed dat tussen de 25 miljoen en 28,8 miljoen euro ligt. Dit maakte de aanbieder van supply chain-technologie voor online winkelen woensdag voorbeurs bekend. DW Vastgoed heeft momenteel al een belang van 25,8 procent in TIE Kinetix. TIE zegt het aanbod te onderzoeken en zal wanneer mogelijk meer informatie verschaffen. DW Vastgoed waardeert alle bezittingen en activiteiten van TIE met zijn bod op 25 miljoen euro. Hier kan nog tot 3,8 miljoen euro bijkomen als gevolg van de verwatering door uitoefening in de toekomst van de momenteel uitstaande warrants. TIE noteerde woensdag procent 11,2 hoger.

Hunter Douglas heeft de opwaartse trend in het derde kwartaal zien doorzetten en de omzet en winst zien stijgen, ondanks tegenwind op de valutamarkten. Het aandeel noteerde 4,9 procent hoger.

Neways, gisteren met cijfers, zakte woensdag 8,5 procent.

Leren beleggen

Live koersen