Redactie ABM Financial News - Dinsdag 29 november 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag rond de klok van elf uur licht hoger. De AEX index noteerde valk op 452,60 punten, terwijl de AMX 0,4 procent hoger noteerde en de AScX 0,2 procent opliep.


Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer schat in dat de markt inmiddels al rekening houdt een uitblijvend akkoord over de mondiale olieproductie bij de OPEC.

"De olieprijs staat daarmee dinsdag onder druk, zo ook het aandeel Royal Dutch Shell. Ik verwacht niet dat de macrocijfers van vandaag de markt echt in beweging gaan zetten, ook al suggereert de inhoud van de resterende agenda anders. Het referendum in Italië van aanstaande zondag is wat mij betreft het eerstvolgende richtpunt", aldus Van der Schaaf.

Vanochtend kwam al een behoorlijke reeks macro-economische data naar buiten, die bijna zonder uitzondering niet voor een verrassing zorgden. In Japan gaf de consument nog steeds minder uit, de Franse economie hield zijn groei van 0,2 procent in het derde kwartaal ook in de tweede raming vast en de Duitse import- en exportprijzen daalden weliswaar nog steeds, maar minder dan voorheen. De Franse consument gaf echter meer uit dan verwacht.

Olie noteerde dinsdag lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent lager op 46,62 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,9 procent lager noteerde op 48,77 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0598 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0601 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO dat 1,7 procent won. KPN steeg 0,9 procent, net als Randstad.

De raad van commissarissen van Aegon heeft Matthew Rider voorgedragen als nieuwe financieel directeur. Rider zal Darryl Button opvolgen en zal per 1 januari 2017 starten. De benoeming wordt bij de jaarvergadering van Aegon op 19 mei 2017 voorgelegd aan aandeelhouders. JPMorgan vindt de benoeming positief. Het aandeel Aegon reageerde dinsdag met een winst van 0,6 procent.

Aalberts neemt 100 procent van de aandelen van het Amerikaans/Taiwanees/Chinese Shurjoint over. Shurjoint valt uiteen in Shurjoint Piping Products, Haohan Metal en Shurjoint Metals en is goed voor een jaaromzet van circa 42 miljoen dollar. Shurjoint wordt door Aalberts betaald uit de beschikbare kredietfaciliteiten, draagt direct bij aan de winst per aandeel van Aalberts en wordt per 1 oktober van dit jaar geconsolideerd. Dirk Verbiezen van KBC vond de overname een vervolg van de succesvolle strategie van kleine overnames. Het aandeel Aalberts noteerde onveranderd.

Galapagos is gestart met een Fase 1 studie met het medicijn GLPG2737 tegen cystic fibrosis. Galapagos ontvangt met de start van de Fase 1 studie een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van AbbVie. De resultaten van deze Fase 1 studie met GLPG2737 worden verwacht in het tweede kwartaal van 2017. Het aandeel liep 0,3 procent op.

Monster Worldwide, per 1 november door Randstad definitief overgenomen, krijgt een nieuwe topman. Per 1 december van dit jaar gaat Mark Stoever leiding geven aan het Amerikaanse bedrijf. Dan legt Tim Yates zijn functie neer. Verder was er in de meest recente Nederlandse uitzendcijfers sprake van een lichte vertraging in de groei. Het aandeel Randstad noteerde dinsdag procent 0,9 hoger.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Ahold Delhaize verlaagd van 22,50 naar 21,50 euro en handhaafde het Neutraal advies. In navolging op de resultaten over het derde kwartaal en in aanloop naar de beleggersdag van het bedrijf op 7 december stellen de analisten hun verwachtingen bij. Ahold Delhaize ging met 0,5 procent omlaag.

Berenberg heeft dinsdag het koersdoel voor Unilever verlaagd van 46,00 naar 45,00, maar handhaafde het koopadvies op het Brits-Nederlandse concern. "Unilever blijft onze topfavoriet", aldus de analisten van de Duitse zakenbank. Juist het Brits-Nederlandse concern is volgens de marktvorsers in staat om de groei te versnellen. Daarbij zal de marge profiteren van de plannen om de overhead met 1 miljard euro terug te brengen. Unilever won 0,4 procent.

Financials waren maandag niet bepaald gewild. Dinsdag noteren de Italiaanse financials hoger en die trekken in hun kielzog fondsen als NN, ING en ABN AMRO mee. NN won nog 0,2 procent, maar ING 1,1 procent en ABN AMRO zelfs 2 procent.

Royal Dutch Shell verloor dinsdag 1 procent en was daarmee de sterkste daler.

Bij de Midkapfondsen was er iets meer animo aan de vraagzijde. Air France-KLM, ASML, Delta Lloyd, OCI en TomTom wonnen allemaal 1 procent of meer.

De AScX-componenten lieten eenzelfde beeld zien als bij de Midkap: overwegend plussen zonder grote uitschieters. De grootste winst was weggelegd voor Heijmans, dat maandag nog stevig onder druk stond. Dinsdag kwam er 1,7 procent bij. Fagron was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent.

Lokaal waren de omzetten van fondsen met opmerkelijke koersmutaties te gering om deze als relevant te bezien.

Leren beleggen

Live koersen