Redactie ABM Financial News - Maandag 21 november 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag rond de klok van twaalf uur hoger. De AEX index liep 0,3 procent terug naar 452,27 punten, terwijl de AMX 0,3 procent lager noteerde en de AScX vlak noteerde.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management signaleerde halverwege de ochtend een kentering in het sentiment, waarin de AEX van een plus naar een min draaide. "Er was geen nieuws waar deze verandering aan kon worden verbonden. De olieprijs bleef maandag er onverminderd goed bij liggen. De Amerikaanse futures zakten wel wat weg en misschien moet er nog expiratie-effect worden verdisconteerd, maar algemeen houd ik het voor nu even op een gebrek aan richting in de markt", aldus Montfrooij.

Richting 12.00 uur trok het beeld weer aan en kwam de AEX weer in positieve regionen.

Vanochtend vroeg kwam uit Japan een gedaald exportcijfer over oktober naar buiten. Later volgt nog een toespraak van de vice-voorzitter van de Federal Reserve, Stanley Fischer, voor de zogeheten Council on Foreign Relations. Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank houdt voor het Europees Parlement in Straatsburg aan het einde van de middag een rede.

In de Verenigde Staten volgt vanmiddag alleen nog de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober.

Olie noteerde maandag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 46,97 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,3 procent hoger bewoog op 47,45 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0632. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0594 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0590 op de borden.

Stijgers en dalers
HSBC verhoogde het advies voor Randstad van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 36,00 naar 53,00 euro. Randstad was met een winst van 1,9 procent koploper binnen de korte lijst van AEX-stijgers.

Bij de AEX speelde AkzoNobel zich in de kijker via een analistenrapport van Goldman Sachs, dat is gestart met het volgen van AkzoNobel met een Neutraal advies en een koersdoel van 64,00 euro. Het aandeel noteerde 0,2 procent hoger.

Goldman Sachs is ook gestart met het volgen van DSM met een verkoopadvies en een koersdoel van 49,60 euro. DSM leverde 0,9 procent in.

Heineken kreeg een koersdoelverlaging van Jefferies, waarbij er 9,00 euro af ging tot 71,00 euro. Het aandeel Heineken zakte 0,6 procent.

Onder de dalers ging Galapagos 1,0 procent onderuit en noteerde Altice met een min van 1,6 procent onderaan.

Bij de Midkapfondsen kwam OCI met een trading update. OCI boekte in het derde kwartaal een lagere omzet en dito bedrijfsresultaat, vanwege een daling van de afzetprijzen in het derde kwartaal. OCI meldde tevens in het derde kwartaal een kostenbesparingsprogramma te hebben vormgegeven, waarbij voor 100 miljoen dollar aan kostenbesparingen werden geïdentificeerd. In de resultaten van 2017 zal voor 65 miljoen dollar aan besparingen zichtbaar worden. De resterende 35 miljoen dollar aan besparingen worden half 2018 doorgevoerd. Verder verwacht OCI te kunnen profiteren van een devaluatie van het Egyptische pond. Het aandeel OCI steeg 2,8 procent en was met die plus verreweg de sterkste stijger.

PostNL kreeg van UBS adviesverlaging van Kopen naar Neutraal en een koersdoelverhoging met 0,20 euro naar 4,60 euro. PostNL verloor 2,5 procent.

Verliezers hadden bij de Midkap de overhand met 7 fondsen die meer dan een procent inleverden. TomTom zakte 1,3 procent en Flow Traders 2 procent.

Onder de kleinere fondsen meldde Value8 vrijdag nabeurs de wijziging in de verhouding van belangen tussen aandeelhouders door de recente uitgifte van nieuwe preferente en gewone aandelen gewijzigd. Het aandeel gaf 1,4 procent prijs.

Heijmans moet inzicht geven in de afspraken die de bouwer met de banken treft. Dit stelde de Vereniging van Effectenbezitters. Bij de cijfers over het derde kwartaal gaf de bouwer aan weer om de tafel te moeten met haar huisbanken. Heijmans liep 3,9 procent terug.

AMG Advanced Metallurgical Group won 2,5 procent bij relevante omzetten. Stern dikte 1,9 procent aan.

Het lokaal genoteerde Pharming Group wil 12,1 miljoen euro ophalen met de uitgifte van 58,9 miljoen nieuwe aandelen, als onderdeel van een breder plan dat in totaal 111,8 miljoen euro moet opleveren. Naast de uitgifte van bijna 59 miljoen nieuwe aandelen via een claimemissie van 1 voor 7, sloot Pharming ook een akkoord met bestaande investeerders voor een kredietfaciliteit van omgerekend 37,7 miljoen euro en lanceert het twee converteerbare obligaties voor 62,0 miljoen euro. Na aftrek van de kosten zal Pharming de opbrengsten gebruiken voor het terugkopen van de commerciële rechten van Ruconest in Noord-Amerika, zoals het biotechbedrijf recent al aankondigde, en voor aanvullende marketing en verkoopuitgaven voor Ruconest in zowel Amerika als Europa. Het aandeel Pharming noteerde 1,3 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen